Bastard Sugar opent Het Toilet der Herinneringen in Neushoorn

‘Ik heb veel mensen gesproken en zij zien een wc vaak als een vredige plek’

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Chris Hempenius ,

Leeuwarden heeft er een culturele publiekstrekker bij. Afgelopen vrijdag opende Het Toilet der Herinneringen, in Neushoorn. De initiatiefnemer van dit project is Wander Kars, die ook bekendheid geniet onder de naam Bastard Sugar. Maar wat moeten we ons voorstellen bij Het Toilet der Herinneringen? Nieuwsgierig geworden, ondervroeg 3VOOR12/Friesland Kars over zijn nieuwe - op het eerste gezicht - merkwaardige project.

“Ik houd van gekke dingen. Dingen die niet helemaal kloppen. Een opening van een wc klopt niet, maar het mag wel. Dus daarom doe ik het”, aldus Wander Kars. “Ik heb Neushoorn benaderd voor dit idee. Neushoorn is een spiksplinternieuw gebouw en dat mist vaak nog karakter en leven, vooral bij een neutrale plek als de plee. Bastard Sugar voelt voor mij ook meer dan alleen muziek. Ik zie het vaak voor me als een soort fictieve, magische post-apocalyptische wereld waar je doorheen zwerft. Deze wereld vraagt om op andere manieren uitgebeeld te worden dan alleen door middel van muziek.”

Kars ziet een wc niet als een onaangename plek. “In de aanloop hier naar toe heb ik met veel mensen over de wc gesproken en zij zien het vaak juist als een vredige plek. Iets aangenaams dus. Aan deze ervaring wil ik een stukje magie toe voegen, iets onrealistisch, iets tegen de verwachting in.”

Bastard Sugar heeft een soort eigen wereld, een post-apocalyptische wereld. Dat is een plek die zich bevindt in de tijd na een gebeurtenis die catastrofaal is geweest voor de mensheid”, vertelt Kars met serieus gezicht. “Hier zijn alleen nog maar de overgroeide overblijfselen van de mensheid te zien, een soort herinneringen. In de wc zijn korte verhaaltjes te horen, van ongeveer één wc bezoek, waarbij mensen een ervaring beschrijven van iets geks wat met de catastrofe te maken heeft, een magische onrealistische ervaring. Maar ik zou het inderdaad supertof vinden als 'mijn' wc ook zo'n magische onrealistische ervaring wordt en daarmee een herinnering om te delen.”

Hij hoopt dat de mensen Het Toilet der Herinneringen een keer gaan bezoeken. “De mensen moeten toch weten dat er zoiets te vinden is in Neushoorn. En ik vind dat mensen het verdienen dat ze kunnen zeggen: 'Ik was laatst bij de opening van een wc'. Zoiets zeg je niet zo vaak. Daarnaast is hier ook voor het eerst mijn nieuwe EP Outside, die 18 december uitkomt op het Rotterdamse Lowriders Recordings, helemaal te beluisteren."

Helemaal alleen heeft Kars Het Toilet der Herinneringen niet opgezet. “Zonder de mensen die ik erbij heb gehaald, had ik dit nooit kunnen maken. Willie Darktrousers en Anan Striker, de tekenaars, hebben echt vet werk geleverd. Iets waar je naar kan blijven kijken en zoeken naar dingen die je nog niet gezien hebt. Daarnaast heeft Marcel de Vries, mijn technische redder, ervoor gezorgd dat de installatie werkt en heeft het mogelijk gemaakt dat de wc verhalen nog uit te breiden zijn. Zo zal er periodiek iets nieuws verschijnen. En ook heb ik hulp gehad van Geert van der Velde, mijn Freesonica personal trainer, de Popfabryk en Neushoorn in de realisatie van de wc”, besluit de producer en bedenker van Het Toilet der Herinneringen.