#FPA15: Friese Popscene laat zich van zijn veelzijdigste kant zien

Sfeerverslag van de Friese Popawards 2015 in Neushoorn

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Hans Jellema ,

Nu het einde van het jaar nadert is het weer tijd voor de kers op de taart van de Friese popscene: de jaarlijkse Friese Popawards. Ditmaal heeft de organisatie van Friesland Pop gekozen voor het nieuwe popcentrum Neushoorn als locatie. Met vele genomineerden, die een positieve bijdrage aan het popklimaat binnen Friesland hebben geleverd, en bijzondere optredens van onder andere It Dockumer Lokaeltsje, Nynke Laverman en Gallowstreet , belooft het een geanimeerde avond te worden.

Twee grote projectieschermen waarop de genomineerden worden gepresenteerd sieren het podium van de grote zaal. Aan Ridzert Souverein de eer om deze avond als gastheer op te treden. Met een vlotte babbel praat hij de verschillende onderdelen aan elkaar. Verschillende bekende gezichten binnen de Friese popscene verschijnen op het podium om de genomineerden voor te stellen en de winnaar uit de envelop te trekken. Onder andere Willem ‘Waldpyk’ de Vries met Herman Zeilstra, Sander de Rouwe en onze eigen Theo van der Veer en Marije Heida van 3VOOR12/Friesland waren deze keer aan de beurt. 

De winnaars
De Omrop Fryslan Klipkar Clip Award gaat dit jaar naar rockband Sunday Kids voor hun clip van  het nummer Along The Way. Verder ontvant het electropop duo Yakumo de zeer gewilde Friesland Pop Talent Award en gaat de Publieksprijs met een ruime meerderheid naar The Given Horse. Een bijzondere prijs is de Bernlef Priis, dit is een initiatief van de Provinsje Fryslân. Dit jaar wordt deze prijs aan het programma Noardewyn Live toegekend. Als laatste, maar zeker niet de minste gaat de Friese Popprijs 2015 naar Neushoorn’s eigen JanPier Brands.
 
De uitreikingen

Alhoewel het geheel door Ridzert Souverein best leuk aan elkaar wordt gepraat, kan er aan de uitreikingen van de prijzen misschien nog wat meer aandacht worden besteed. Het is nu vaak een kwestie van dat iemand het podium opkomt, de envelop openmaakt en een naam voorleest. En als de desbetreffende winnaar dan niet aanwezig is, is het toch een beetje een deceptie. De een is natuurlijk ook wat bedrevener in het presenteren van zichzelf. Sander de Rouwe en Willem de Vries doen het gezien hun spreekervaring met wat meer jeu dan anderen. Misschien is het leuk om, als de winnaar niet aanwezig kan zijn, deze even een videoboodschap te laten inspreken. We leven tenslotte in het multimediatijdperk. 

De muziek

Geen popawards zonder livemuziek natuurlijk. De avond wordt dan ook naar behoren opgeluisterd door een keur aan artiesten. Hilbrandt zet als openingsact meteen de goeie sfeer neer. Met hun duistere folk is het een bijzonder gezelschap. Het grote koor dat aan het einde het podium opkomt is erg indrukwekkend. Om wat vrolijkheid in de tent te brengen is er een samenwerking tussen de hiphopformatie Leeuwarder Collectief en het jeugdorkest Ananazz georganiseerd. Een meer dan geslaagde combinatie. Deze gangmakers weten de handjes van de hele zaal de lucht in te krijgen. Nynke Laverman weet met een aantal nieuwe nummers  de theatrale kant van Friestalige muziek mooi te belichten. Het optreden van It Dockumer Lokaeltjse van vanavond mag gerust legendarisch worden genoemd. Met hun nummer over de Kulturele Haadstêd 2018 palmen ze het publiek goed in. Rauwe punk met een knipoog. Brassband Gallowstreet uit Amsterdam weet met hun gastoptreden deze avond met een klapper van jewelste te eindigen. Tijdens deze editie van de Friese Popawards wordt andermaal duidelijk hoe bruisend en levendig de Friese popscene nog altijd is.