#FPA15: Genomineerden Friese Popprijs 2015

Arnold de Boer, The Cool Quest, Janpier Brands en Psy­Fi Festival over hun nominatie

Redactie ,

Komende zaterdag reikt Friesland Pop weer de jaarlijks Friese Popawards uit in Neushoorn. Voor het eerst is de nieuwe pop- en cultuurtempel het decor voor de traditionele awardshow. In de week voorafgaande aan de uitreiking van de prijzen spreekt 3VOOR12/Friesland met de genomineerden. Vandaag spreken wij met Arnold de Boer, The Cool Quest, Janpier Brands en Psy­Fi Festival over hun nominatie voor de Friese Popprijs 2015.

Vanavond reikt Friesland Pop de Friese Popprijs uit. Deze prestigieuze popprijs, ging vorig jaar naar Serious Record, de recordpoging van het allerlangste popconcert en tevens een unieke samenwerking tussen de Friese poppodia. Het jaar daarvoor mocht Omrop Fryslan radiomaker Willem de Vries de champagne fles ontkurken. Dit jaar vier nieuwe kanshebbers. Wij stellen de genomineerden graag aan je voor.

Arnold de Boer


"Ik ben Arnold de Boer, geboren in 1974, lagere school De Ark, middelbare school Bogerman College Sneek, Vrije Universiteit Amsterdam, afgestudeerd in Culturele Antropologie en Filosofie, eerstegraads leraar Maatschappijleer maar van beroep muzikant. Al zeker twintig jaar Fries om utens", rattelt de oud-Makkumer in rap tempo op.

Als aandeel aan de Friese popscene noemt de Boer zijn Zea. Als onderdeel van The Ex treed ik op in Makkum, Drachten maar het vaakst in Leeuwarden. Zeker ieder jaar in Asteriks en op alle drie edities van Welcome to The Village. Bij dat festival ben ik ook bij de programmering betrokken geweest in 2014 en 2015. In februari 2014 vroeg ik Asteriks of zij de Ethiopische band Fendika wilden programmeren op hun weg naar Denemarken. Helaas, programmeerde Asteriks niet op donderdag. Alleen bij speciale gelegenheden. ‘Dus als ik zou trouwen op die dag, dan wel?’. Ja dus. Ik vroeg Rixt, met wie ik al achtien jaar verkering had: ‘Wil je met me trouwen?’ Natuurlijk wilde ze dat."

"Dus organiseerden we een mooie bruiloft met een Ethiopische band, Ethiopisch eten, ijs en koffie enzovoort. Bij Asteriks vonden ze het fantastisch. En zo haalde ik Fendika vanuit Addis Abeba naar Leeuwarden, samen met de hele familie, alle vrienden en alle vrijwilligers van Asteriks, een prachtig mooi feest. LC-journalist Jacob Haagsma was er ook dus stond het de volgende dag in de krant. Om negen uur de volgende ochtend zat ik alweer in de tourbus naar Denemarken. Maar ja... noem je dat Friese Popscene?”.

De gebeurtenis van dit jaar waar de Boer het meest trots op is echter géén muzikale. "De geboorte van Ide Redmer de Boer, op 5 januari 2015. Sinds die dag neem ik voor iedere moeder mijn virtuele hoed af. En zo'n kleine jongen is een bron van inspiratie. Niet alleen de speelsheid, ook het minimalisme en de improvisatie", vertelt de Boer vol trots.

The Cool Quest


"The Cool Quest is een hiphop/funk/pop band. Eind 2014 hebben we ons eerste album uitgebracht: Funkin’ Badass en onze single Shine waarmee we opgepikt werden door 3FM en Serious Talent werden. We zijn meermaals uitgenodigd door DWDD. Afgelopen jaar hebben we zo’n 120 shows in binnen- en buitenland gespeeld en kregen we door Radio 6 de Award voor ‘Beste groep’ uitgereikt”, aldus bassiste Ilse de Vries.

"Afgelopen jaar was te gek! We hebben veel kunnen spelen. We zijn er trots op dat we met 65 festivals, waaronder Noorderslag, Paaspop, Solar, één van de meest geboekte bands van afgelopen festivalseizoen waren en dat onze clubtours tot nu toe erg goed lopen. Daarnaast is de titel ‘Serious Talent’ en de Radio 6 Award voor ‘Beste groep’ erg mooi om op terug te kijken. We hebben veel meer uit het jaar kunnen halen dan we vooraf hadden verwacht."

"Het zou heel tof zijn wanneer wij de Friese Popprijs zouden winnen, maar wij vinden dat alle genomineerden hard hebben gewerkt voor daar waar ze nu zijn", meent de Vries. "Hoewel we nu in Zwolle wonen, blijft Friesland toch óók onze thuisbasis. Hier is het begonnen en het is erg fijn om ook de erkenning en waardering vanuit je roots te krijgen. Het zou ons in ieder geval erg trots maken, maar al met al zijn we ook al erg blij met deze nominatie!", besluit de Vries.

Janpier Brands


Op de vraag ‘wie is Janpier Brands’ antwoordt de directeur van Neushoorn: “Dat is de man van Janke Brands. Laten we vrienden worden op Facebook en ons zakelijke contact intensiveren via LinkedIn”, vervolgt hij. “Weinig mensen weten dat ik in 1980 Hilbert van der Duim wereldkampioen allround schaatsen heb zien worden in Thialf. Ook speel ik op een versterker waar Billy Joe van Greenday nog op gespeeld heeft.”

“We hebben met de hele club van medewerkers in Neushoorn een huzarenstukje geleverd door op 21 oktober in één keer open te gaan. Met de twee zalen en het café-restaurant. Dat vind ik echt een topprestatie, we hadden heel weinig tijd, er was wat tegenslag, en toch is het gelukt. Ondertussen viel er ook nog genoeg te lachen met elkaar.” 

Het mooiste aan het winnen van de Friese Popprijs is voor Brands: ‘dat mijn lieve oude moedertje daar helemaal blij van wordt'. “Ik hoop ook dat er wat geld bij de Award hoort, dan mag ik een nieuwe fiets kopen. Verder laat ik het allemaal graag aan de jury over.”

Psy-Fi Festival


“Het festival draait om het bijeen brengen van verschillende culturen om samen te genieten van wereldse kunst, muziek, spiritualiteit en natuur. De kernwaarden onder onze bezoeker zijn liefde, respect en verdraagzaamheid", meent Rob Durand, organisator van Psy-Fi. Durand hoeft dan ook niet lang na te denken over onze vraag waar hij het meest trots op is. “Onze bezoekers."

Durand vindt niet dat zijn festival de Friese Popprijs per se moet winnen. “Ik ken de andere genomineerden niet maar uiteraard ben ik trots op ons festival. Als wij zouden winnen zou dat een grote eer voor ons zijn en voor ons betekent het dat Leeuwarden ons toch omarmt”, besluit hij.