#FPA15: Genomineerden Provinsje Fryslân Bernlef Priis

It Dockumer Lokaeltsje, Noardewyn Live, Wiebe Kaspers en De Kast over hun nominatie

Redactie ,

Komende zaterdag reikt Friesland Pop weer de jaarlijks Friese Popawards uit in Neushoorn. Voor het eerst is de nieuwe pop- en cultuurtempel het decor voor de traditionele awardshow. In de week voorafgaande aan de uitreiking van de prijzen spreekt 3VOOR12/Friesland met de genomineerden. Vandaag spreken wij met It Dockumer Lokaeltsje, De Kast, Noardewyn Live en Wiebe Kaspers over hun nominatie voor de Provinsje Fryslân Bernlef Priis.

Voor de Bernlef Priis, Friestalige project zijn vier artiesten genomineerd. Vorig jaar werd deze prijs voor het eerst uitgereikt. Emiel Stoffers van De Hûnekop mocht toen de prijs in ontvangst nemen. Dit jaar vier nieuwe kanshebbers. Wij stellen de genomineerden graag aan je voor.

It Dockumer Lokaeltsje

"It Dockumer Lokaeltsje is een band van drie schoolvrienden, beïnvloed door alle goede en slechte muziek uit hunne jongensjaren", vertelt Peter Sybesma, zanger en bassist van de band. "Maar de inspiratie komt vooral van alle punknewnowave van 1976 tot en met pakweg 1982. We maken bijzonder goede en slechte muziek, meestal op hetzelfde moment."

Sybesma vindt zijn band niet bepaald het ideale uithangbord voor de Friestalige (pop) cultuur: “Het welzijn van de Friese cultuur en taal heeft It Dockumer Lokaeltsje nooit bezig gehouden. In hun universum is geen plaats voor fenomenen als vrouwenkunst, homoschilderijen en minderheidstalen. Alles is één.”

Volgens hem is It Dockumer Lokaeltsje wel blij met iedere oprechte reactie op haar muziek. "Op de vraag ‘moeten wij winnen’ antwoorden wij, vrij naar Ernst Happel: ‘Man muß nur tot'. Als wij ‘winnen’ houdt Sytse J.van Essen een incoherente dankrede van veertig minuten. It Dockumer Lokaeltsje heeft de organisatie dringend verzocht hiermee rekening te houden."

De persoonlijke favoriet van Sybesma? "It Dockumer Lokaeltsje natuurlijk. Wat een stomme vraag…".

Wiebe Kaspers

“Wiebe Kaspers is een singer-songwriter, die speelse popmuziek maakt met Friestalige teksten. Ik sta samen met de talentvolle musici drummer Daan Slagter en bassist Florian den Hollander op het podium”, aldus de zanger. “We hebben ons debuutalbum Nei Sa’n Dei dit jaar uitgebracht, en zijn al bezig met ons tweede album.”
“Wiebe is een rasmuzikant die met popmuziek de Friese taal weer hip maakt”, vult Den Hollander hem aan.

“We krijgen als band vaak te horen dat we veel energie uitstralen op het podium”, meent Kaspers, “en we krijgen veel positieve reacties van jong én oud. Tijdens de tour - die er bijna op zit - hebben we ook in een zaal in Amsterdam gespeeld, en vooral daar was het publiek erg enthousiast. Blijkbaar kunnen we ook buiten Friesland met onze songs terecht. We zijn zeer vereerd dat we genomineerd zijn, en dat het harde werken wat oplevert”, vertelt Kaspers.

Noardewyn Live wordt unaniem genoemd door de band als persoonlijke favoriet. “Het is een fantastisch podium voor bands zoals wij”, meent Kaspers. “Verder speel ik geregeld met Syb (van de Ploeg, red.), dus ik gun het De Kast zeer.”

Noardewyn Live

“Ons motto is het muzikale dorpsplein van Fryslân te zijn”, vertelt Willem de Vries, presentator van Noardewyn Live. “Dit houdt in dat van koren tot rockbands, van brassbands tot hiphopformaties, jong en oud, amateur en professional elke vrijdagmiddag langskomen om live op te treden. Onder alle gasten zijn er velen Friestalig, en een deel ervan gebruiken het Fries ook in hun teksten.  De presentatie is volledig Friestalig, en daarnaast besteden we ook zo nu en dan aandacht aan Friestalige cultuur.”

“Het programma is vrijdags live te volgen via televisie, radio en op internet. ‘Het ideale uithangbord’ klinkt de Vries wel erg pretentieus. “Maar aan platformen geen tekort dus, en daarmee bieden we de Friestalige cultuur een zo groot mogelijk podium.” Het winnen van de prijs zou volgens De Vries een mooie steun in de rug zijn, in deze woelige mediatijden.

De Kast

De Kast is een band die nauwelijks nog enige introductie behoeft. De band maakt al muziek sinds 1987, eerst onder de naam Wish To Escape en later als De Kast. In 1997 komt de Friestalige single In Nije Dei uit, de grootste hit van de band. Het nummer staat achttien weken in de Top 40, met als hoogste klassering de tweede plaats. In 2002 winnen de Friezen een Gouden Harp. De band heeft inmiddels een kleine twintig albums uitgebracht.

Via het management laat de band weten, dat ze de Bernlef Priis niet hoeft te winnen. Ze doen wat ze graag doen en dat is muziek maken en ook graag in hun memmentaal.