Douwe Bob speelt samen met het publiek

Enthousiast publiek geniet van intiem inhaalconcert

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Ranjani Roelfsema ,

Voor de diehard fans was zondag 18 oktober een behoorlijke domper. Dat was de oorspronkelijke datum waarop het speciale intieme concert van Douwe Bob zou plaatsvinden in de Noorderkerk in Sneek. Op het laatste moment werd het optreden afgelast, waardoor er veel beteuterde fans weer naar huis konden. Nu dan het inhaalconcert, deze keer op woensdagavond. De voltallige band blijft thuis achter, dus is het vanavond alleen Douwe Bob en zijn gitaar. De winnaar van de Beste Singer-Songwriter Noord Nederland, YVI, mag de avond openen.

Er waren een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor dit intieme concert. De mensen die een kaart wisten te bemachtigen zijn ook allemaal gekomen. Het is een zitconcert, dus de tribune in de Noorderkerk is voor de gelegenheid uitgeklapt. Zodra iedereen zijn plekje heeft gevonden trapt YVI de avond af. De jonge singer-songwriter lijkt het allemaal vrij spannend te vinden en speelt in rap tempo vier liedjes. Zijn stem is bij vlagen krachtig, maar van een eigen stijl is nog niet echt te spreken. YVI toont veel potentie maar laat ook tevens zien er nog lang niet te zijn. Dit wordt ook erg duidelijk wanneer Douwe Bob opkomt, een jongen die op het podium als een vis in het water is en verandert in een artiest.

Douwe Bob pakt zijn gitaar, gaat op een van de twee stoelen zitten en begint aan zijn eerste nummer van de avond: Fine Line, een gevoelig nummer over de onrechtvaardigheid in de wereld. De stem van Douwe Bob klinkt zoals altijd heerlijk helder en luid, maar misschien nog iets verfijnder dan voorheen. Nadat hij het applaus in ontvangst neemt biedt hij zijn excuses aan voor het afzeggen van het concert afgelopen oktober. Hij geeft aan dat het toch echt beter is dat iedereen er vanavond is in plaats van toen. Vervolgens wordt de tweede stoel op het podium in beslag genomen door Maurice van Hoek, een maat en mede singer-songwriter wiens plaat in maart uitkomt. Dit blijkt een mooie aanvulling te zijn op de muziek, van Hoek blijkt een begenadigd gitarist en vult het spel van Douwe Bob aan met lekkere solo’s. Daarnaast zingt hij tweede stem waardoor nummers als Take It All en Eliza Jane nog beter uit de verf komen.

Het blijkt inderdaad een intieme avond te worden. Douwe Bob praat heel relaxed tussen de nummers door en heeft al snel de lachers op zijn hand. Van Hoek lijkt ook heel blij te zijn dat hij samen met Bob mag spelen, hij heeft een permanente glimlach op zijn gezicht. De sfeer wordt steeds gezelliger naarmate de avond vordert. Het publiek begint ook spontaan in canon mee te zingen met nummers. Het tweetal speelt nog enkele verzoekjes, waaronder Born In A Storm en Sweet Sunshine. Douwe Bob weet het publiek in te pakken en zijn stem maakt de hele avond indruk. Samen met van Hoek zingt hij tot slot zijn ode aan ijskoud bier. Daarmee komt een einde aan een mooie avond, die waarschijnlijk voortgezet gaat worden in een kroeg.