3VOOR12/Friesland Tipt: week 50

Dit weekend krijg je integraal een klassieker, muzikale wortels en een rapper voor je kiezen

Teskt: Wilbert Elting ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van redacteur Wilbert Elting.

(Vrijdag 11 december 2015, 20.00 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)

Van de stroom bandjes waar Hello Venray toe behoort, zijn veel al ter ziele. Daryll-Ann is niet meer. En ook Johan kan je alleen nog op plaat beluisteren. Dat laatste gold ook wel een beetje voor Hallo Venray. De band was zo druk met het maken van platen, ze hebben er ondertussen dertien op hun naam staan, dat het optreden er een beetje bij bleef. In Asteriks spelen ze vrijdag hun onlangs opnieuw uitgebrachte klassieker Vegetables & Fruit uit 2005 integraal. Die plaat sloeg tien jaar geleden niet echt aan, al die andere bandjes hielden er niet voor niets mee op, maar past nu precies in het muzikale landschap.  

Elske DeWall + Senna Black
(Vrijdag 11 december 2015, 20.00 uur, Neushoorn, Leeuwarden)
Elske DeWall (Elske de Walle uit Feanwâlden) zong de titelsong van Moordvrouw - de RTL-serie met Wendy van Dijk die speelde in Friesland. Of die serie zo’n succes was, daar zijn de meningen over verdeeld. Het gaf de carrière van DeWall in ieder geval een lekker opkontje. Op ieder festival in de provincie was ze de afgelopen jaren wel te zien. Waarom zou je dan haar clubshow bezoeken? Dat dacht ze misschien zelf ook, want aan een viertal shows in Neushoorn heeft ze een speciale draai gegeven. Tot eind volgend jaar geeft ze vier keer een inkijkje in haar muzikale wortels. Vrijdag stort ze zich, samen met een aantal gastmuzikanten, tijdens de eerste editie op de Deep Gospel.

(Zaterdag 12 december 2015, 21.00 uur, Het Bolwerk, Sneek)

Gangstarap uit de Rotterdamer wijk Hoogvliet. Dat is Hef. Hij komt maakt behoorlijk rauwe hiphop. Je moet het kunnen hebben. Het is niet het feestje van Mr. Polska en hij heeft ook niet de diepzinnigheid van Typhoon. Denk aan The Game, Dr. Dre, dat werk, maar dan wel Nederlands natuurlijk. Critici en fans waren in 2009, 2012 en 2013 laaiend enthousiast over de platen die hij uitbracht. Op de vierde is het nu al een tijdje wachten. Optreden doet hij wel, dus wie zaterdagavond eens niet naar een gitaarbandje wil, pakt de trein naar Sneek.