3VOOR12/Friesland Tipt: week 49

Sfeervol Sinterklaasweekend eindigt met lekker stonergeweld

Tekst: Marije Heida ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van eindredactrice Marije Heida.

Alamo Race Track + Karawane + Sun Kissed Mountains
(Vrijdag 4 december 2015, 20.00 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)
Alamo Race Track brengt vier jaar na de langspeler Unicorn Loves Deer een nieuw album uit genaamd Hawks. Al bijna vijftien jaar zijn de Amsterdammers een zekere factor in het indiewereldje. En nu met het nieuwe album op zak staan ze weer in menig popzaal het publiek te overtuigen van hun klasse. Muzikaal worden ze ondersteund door het Amsterdamse Karawane en het nieuwe project Sun Kissed Mountains van The Black Atlantic-frontman Geert van der Velde. Een avond vol sfeer en prachtige muziek. Gooi die gedichten en suprises maar aan de kant, eerst ontspannen in Asteriks.

ONDERGRONDS: Sean Nicholas Savage + Weyes Blood + Idiott Smith
(Zaterdag 5 december, 21.30 uur, Neushoorn, Leeuwarden)
Het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van ONDERGRONDS. Na een moeizame zoektocht naar een vast onderkomen, vindt ONDERGRONDS onderdak vanaf deze editie in Neushoorn. Voor Sinterklaasavond zijn er een aantal hele bijzondere kadootjes om uit te pakken geboekt. Sean Nicholas Savage is in Canada een grote naam uit het indiepop circuit. De uiterst productieve Savage levert dit najaar zijn laatste album af, genaamd Other Death. Nu ONDERGRONDS toch aan de andere kant van de oceaan aan het winkelen is voor mooie presentjes, halen ze ook meteen de prachtige Amerikaanse Natalie Mering deze kant op. Onder de naam Weyes Blood is ze al vanaf haar vijftiende actief. Ze leerde zichzelf gitaar spelen en ontwikkelde een krachtig stemgeluid. Onlangs presenteerde ze haar laatste EP Cardamom Times. Met zijn soloproject Idiott Smith vult local Roy Veenstra als eerste de ruimte met zijn treurige synthpop en dromerige vocalen.

The Atomic Bitchwax + Drive By Wire
(Zondag 6 december, 19.00 uur, Poppodium Iduna, Drachten)
Voor een partij stoom afblazen na alle Sinterklaashectiek kun je zondag terecht in Iduna. De heren van The Atomic Bitchwax zullen met alle liefde je een dikke partij stonerrock voorschotelen. Sinds 1993 rammen ze een nagenoeg instrumentaal aanbod aan de vetste riffs gemixt met jaren zestig psychedelische rock door de geluidsinstallatie. De link met Monster Magnet is onvermijdelijk aangezien zowel bassist Chris Kosnik en drummer Bob Pantelle deel uitmaken van de band. Ze hebben afgelopen jaar hun zesde album Gravitron uitgebracht en verwacht zondagavond lekker veel nieuw materiaal. In het voorprogramma het uit Deventer afkomstige psychedelische rockkwartet Drive By Wire.