Gallowstreet Brass Band brengers van het zomergevoel Gallowstreet Brass Band brengers van het zomergevoel

Enthousiaste blazers bouwen een feestje Asteriks

, Redactie | Foto's: Keri Stoelinga

Gallowstreet Brass Band brengers van het zomergevoel

Enthousiaste blazers bouwen een feestje Asteriks

Redactie | Foto's: Keri Stoelinga ,

Vrijdag is een dag van op een terras zitten met een glas wijn of bier. Eindelijk weer even het zomergevoel krijgen we zo naar verlangen. De zaal in Podium Asteriks is niet vol deze avond, maar de hoofdact Gallowstreet Brass Band en supportact ZIEK zorgen er wel voor dat de zaal opgevuld wordt met de swingende klanken van hun instrumenten. Zij ondersteunen het zomergevoel en behoefte om te dansen want er is dan ook bijna niemand die deze avond geheel stil staat.

Op de aankondigingsposter van Asteriks is op het laatste moment ZIEK toegevoegd. Nee, de hoofdact is niet collectief ziek geworden (gelukkig). De supportact heeft de eigenaardige naam ZIEK. Deze vier heren uit Amsterdam en Leiden maken - naar eigen zeggen - instrumentale, dansbare Hammond funk.

In 2013 creëren ze de eerste funkklanken in het oefenhok en in november 2014 resulteert dat in een debuut EP. Vrijwel direct hebben ze, zonder veel woorden, in de oude recreatiezaal van de Blokhuispoort de toon te pakken en brengen ze sfeer in de zaal. Met de eerste dansmoves in de benen, is het publiek klaar voor de volgende dansessie met Gallowstraat Brass Band

Samengepropt op het kleine podium of gezamenlijk rennend over een groot festivalpodium; overal waar de tien heren van Gallowstreet Brass Band verschijnen is het feest. Op de laatste editie van het Pitch festival maakte ze grote indruk en ook op het Were The Wild Things Festival vorige maand ging het dak eraf. Tijdens het Amsterdam Dance Event in oktober vorig jaar, presenteerden ze hun eerste gelijknamige EP. Deze EP is een opmaat naar een volledig album, waar ze momenteel keihard aan werken. 


Dat de zaal niet tot de nok gevuld is, betekent niet dat er niet gefeest en gedanst wordt. Onder luid applaus van het publiek, vinden tien mannen en instrumenten hun plek op het Asterikspodium. Het is meteen duidelijk dat dit geen traditionele brassband is. Nee, ze spelen vlot en het swingt als een dolle. Ze geven met hun eigen karakters een nieuwe twist aan de term ‘Brass’. Dit wordt eens te meer bevestigt met de nummers die ze ten gehore brengen van hun aankomende debuutalbum. 

De goede interactie tussen band en publiek, maar ook met de bandleden onderling is een verademing. Er wordt veel contact gemaakt en alle muzikanten zijn hartelijk naar de dansende mensen voor hun neus.  Het feit dat in de relatief kleine ruimte met deze hoeveelheid blazers af en toe weinig onderscheidend vermogen is tussen de instrumenten, mag de pret niet drukken. Ook een aantal technische mankementen kan het humeur van zowel artiesten als publiek niet beïnvloeden. De opgepropte situatie op het podium levert nog wel wat spannende momenten als een hevig bewegende trompetist bijna de bril van zijn collega van het hoofd stoot.

Dat na het laatste nummer de dansende mensen nog helemaal niet willen stoppen blijkt als ze luid roepen om een toegift. Ook de band is nog niet uitgedanst dus worden de lippen nog een aantal minuten lang gevoelloos geblazen. De energie en het enthousiame siert de brassband. Ze zijn er duidelijk op gebrand om in elke situatie er een feest van te maken. Reden genoeg om de agenda van de mannen in de gaten te houden en ze op te zoeken op de festivals deze zomer.


---
Gezien: Gallowstreet Brass Band + ZIEK
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 10 april 2015
Opkomst: Redelijk

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland