Tim Tells releast 'Brother' Tim Tells releast 'Brother'

Debuutsingle als voorbode voor nog veel meer moois

, Tekst: Marilyn de Beurs

Tim Tells releast 'Brother'

Debuutsingle als voorbode voor nog veel meer moois

Tekst: Marilyn de Beurs ,

Al een tijdje staat Tim Tells, verhalenverteller pur sang, regelmatig op de zowel lokale als randstedelijke planken. Hij schopte het tot de kwartfinales van de Grote Prijs van Nederland en deed Stukafest Utrecht aan. Het gaat dus lekker met de Leeuwarder singer-songwriter. Hij dook de studio van producer Patrick Schaafstal in, en releast vandaag online zijn eerste single Brother.

De keuze voor Brother als eerste single was gauw gemaakt. "Dat liedje gaat me aan het hart. En ook denk ik dat mensen zich ermee kunnen identificeren", vertelt Tim. Hij schreef het nummer toen zijn broertje depressief was, bij wijze van een hart onder de riem. "Mijn broertje kwam net uit een heftige relatie en hij verloor zichzelf. Hij twijfelde over vanalles en was de weg flink kwijt. Hij raakte overgevoelig voor mensen om zich heen, en kon zaken geen plaats geven. En dus ging hij letterlijk op zoek naar zichzelf in Indonesië. Vlak voordat hij vertrok schreef ik Brother."  

Of het lied ook geholpen heeft? "Nee", zegt Tim. "Je kunt iemand niet vertellen wat 'ie moet doen, dus niet direct. Hij moest daar zelf achter komen, maar wist natuurlijk wel dat ik hem steunde in dat proces. En al hielp het misschien niet meteen, op de lange termijn heeft het vast iets met hem gedaan."

Brother is het begin van een bundel liedjes die hij samen met Schaafstal onder handen neemt. "We zijn arrangementen aan het uitwerken, met als doel uiteindelijk een EP. Of misschien wel een debuutalbum op vinyl... die opties hou ik nog even open, afhankelijk van wat er creatief gezien nog ontstaat", mijmert hij. "Hoe dan ook, ook op de planken wordt het anders. Niet meer alleen mijn stem en gitaar - maar straks met band, waarmee ik de rijke arrangementen kan laten horen. Het vinden van de juiste muzikanten daarvoor heeft nu de hoogste prioriteit. Daar wil ik dan zo snel mogelijk mee de planken op. En misschien komt er van de zomer dan nog wel een single uit."

Het samenwerken met producer Schaafstal, die we onder andere kennen van WONDER en When We Are Wild, bevalt Tim opperbest. "Ik schrijf het liedje op akoestische gitaar, waar de tekst, slaggitaar en melodie van de leadzang onder valt. Soms voeg ik in de kleine thuisregistratie ook wat tweede stemmen, een extra gitaarpartij of wat percussie toe. Patrick weet daar heel goed invulling aan te geven. Soms is dat wel eens moeilijk, alsof je je kindje los moet laten. Maar wat daar dan uitkomt is heel bijzonder en blijft toch heel dicht bij mij staan. Soms zijn we meer aan praten dan aan het opnemen. Muziek maken is meer dan alleen spelen. Daarnaast zijn we bevriend."

Hoe ziet dat er in de praktijk uit dan, die invulling van de basis? "Voor Brother had ik de leidende melodielijn en tweede gitaarpartij al bedacht. Maar ik wist: die tweede gitaarpartij moet een piano worden. In Patricks studio voegen we allerlei instrumenten en sounds toe die de emotie van het liedje nog meer versterken. Voor Brother had ik een melodielijntje bedacht voor het couplet, maar Patrick heeft dat verplaatst naar het refrein. Dat werkte beter. En dat is te gek, zo breng je samen iets naar een hoger niveau!"

Brother is nu te downloaden via iTunes en te beluisteren via Spotify en Youtube.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland