#RSD15: Sfeerverslag #RSD15: Sfeerverslag

, Tekst: Marije Heida | Foto's: Rick Slagter

#RSD15: Sfeerverslag

Tekst: Marije Heida | Foto's: Rick Slagter ,

Record Store Day beleeft zijn eerste viering in 2007. Kleinschalig opgezet, met oprechte intenties en uit liefde voor vinyl en de platenzaak. Al snel groeit Record Store Day uit tot een wereldwijd fenomeen. Ook de platenzaken in Friesland, en dan met name in Leeuwarden, hangen de vlaggen van Record Store Day aan de gevels. De platenzaakeigenaren spannen zich in om de exclusieve releases voor hun klanten in huis te krijgen en er zijn instore optredens gepland.

“Ze lagen hier om kwart voor acht vanmorgen al voor de deur”, vertelt Nico Eelhart van King Kong Records. De winkel gaat voor deze gelegenheid eerder open dan normaal. Ook aan de overkant van de gracht is Poortmusic er al vroeg bij. Een licht gezonde concurrentiestrijd tussen de twee winkels is voelbaar, want daar gaat de deur al om tien voor acht open. Eelhart: “Het album van U2, die was meteen weg. Niet normaal. Er stonden meerdere mensen voor de deur vanochtend om hem te scoren.” Jeannette Sambrink van Poortmusic moet ook meteen vroeg in de ochtend klanten teleurstellen. “Je schrijft je in voor bijvoorbeeld zes albums van Foo Fighters en je krijgt er maar twee, als je geluk hebt. Zo gaat dat nou eenmaal”, vertelt ze.

Bij Discus, vlak naast Poortmusic, gaat het er iets anders aan toe. Wobbe van Seijen gaat niet mee in de hype. Hij gooit zijn winkel rond een uur of elf open. “Het is voor mij elke dag Record Store Day!” schreeuwt hij theatraal en met een grote glimlach. Er staan wel twee bakken met de speciale releases van Record Store Day, maar alles in zijn smaak en niet voor de massa.

En dan meneer Wolthers van Déjà Vu in de Slotmakersstraat. Hij maakt zich al helemaal niet druk om Record Store Day. Hij zit heerlijk aan de overkant van zijn winkel in het smalle straatje te genieten van de zon. Op de vraag of hij op zo’n dag veel aanloop heeft, antwoord hij kort en krachtig: “Nee hoor, en dat vind ik ook wel prima.” In datzelfde straatje, een paar deuren verderop, is wel drukte te bespeuren bij de heren van Deeptrax. Een speciale bak met Record Store Day hebben ze niet. “Daar doen we eigenlijk niet aan. Het echt speciale spul wordt via Discogs verkocht. De albums die we vandaag verkopen worden voor twee euro aangeboden. Dat kan natuurlijk niet voor het exclusieve en zeldzame materiaal”, vertelt medewerker en dj Bob van den Bosch. Bij Tamme Oosterhof van Big Bad Wolf Records is wel een bak met Record Store Day releases aanwezig, maar niet tot de nok gevuld. “Ah nee, juh. Ik heb hier alleen metal georiënteerde klanten en daar heb ik een hoop bestellingen voor binnen. Dat is mijn Record Store Day.”

Licks benadert Record Store Day met een jonge honden mentaliteit. De winkel is pas geopend, alles is nog nieuw en dus ook de ontdekkingstocht in de platenzaakbusiness. En tsja, dan is het ineens Record Store Day. Wat moet je dan eigenlijk doen? De insteek van Licks is publiek binnentrekken met instore optredens. King Kong Records heeft ook een instore optreden op het programma. Het Groningse Swinder staat al om half elf ‘s morgens de teleurgestelde, licht slaperige U2 en Foo Fighters fans toe te zingen. Ze spelen een twintig minuten durende gemoedelijke akoestische set met als afsluiter hun - naar eigen zeggen - tophit Noar Stad.

In Licks zijn ze er ook al vroeg bij met The Homesick. Om een paar minuten over elf gaan de versterkers en effecten aan en genieten ongeveer twintig man publiek van een wake up sessie van de mannen. Een uur later dan in eerste instantie aangekondigd, pluggen de heren van The Hangouts in. Daar waar The Homesick meer het jonge hippe publiek naar binnentrekt, zijn het de bluesklanken van The Hangouts die wat - met respect - ouder publiek om de hoek doen laten kijken.

Bij Handsome Poets staat de winkel binnen no time helemaal vol, met een hoop meisjes in de leeftijdscategorie 16-20 jaar. Ze spelen vijf nummers vol overgave en enthousiasme waarbij natuurlijk de hits Dance (The War is Over) en Sky On Fire. Ze nemen - ondanks een druk programma - ruim te tijd om met fans op de foto te gaan en cd’s te signeren. Na het vertrek van de heren keert de rust weer wat terug in de zaak. Alle meisjes kunnen hun hartslag weer op orde krijgen en de medewerkers van Licks bereiden zich voor op het optreden van Tristan. Normaliter wordt zangeres Evelyn Kallansee begeleid door een band. Vandaag heeft ze alleen gitarist Guy Nikkels bij zich. Het is een mooi intiem optreden, met ongeveer twintig mensen in de winkel.

Record Store Day is een mooie dag om de platenzaak in het zonnetje te zetten, exclusieve albums op de kop te tikken en gewoon te genieten van muziek. Maar bedenk goed: het is eigenlijk elke dag Record Store Day bij je lokale platenzaak!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland