#RSD15: Een tour langs de platenzaken van Leeuwarden #RSD15: Een tour langs de platenzaken van Leeuwarden

Zeven vinylschatten op één vierkante kilometer

, Marije Heida

#RSD15: Een tour langs de platenzaken van Leeuwarden

Zeven vinylschatten op één vierkante kilometer

Marije Heida ,

Leeuwarden heeft op het gebied van de platenzaak een zevental winkels op slechts één vierkante kilometer. Naast het feit dat dit aantal platenzaken al een unicum is voor een middelgrote stad, is dat al die zaken zich van elkaar onderscheiden door hun eigen karakter en de vaak bijzondere - bijna iconische - eigenaren. Op een klein stukje binnenstad leven alle muziekwinkels op goede voet met elkaar en laat iedereen elkaar in z'n eigen waarde. Voor de klant is zoeken naar vinyl een mooi dagje uit in Leeuwarden door de diversiteit van het aanbod winkels en is het bijna ondenkbaar dat je met lege handen weer naar huis fietst. Speciaal voor Record Store Day zet 3voor12/Friesland alle zaken op en rij, zodat je precies weet waar je moet zijn zaterdag.

Discus - Voorstreek 14
Voor een les in de Friese popmuziekgeschiedenis moet je aankloppen bij Wobbe van Seijen. Hij begon op zijn vijftiende (!) zijn eigen platenzaak Bij de Put. Aan deze platenzaak heeft menig Leeuwarder warme herinneringen. Zakelijk gezien maakt Van Seijen een aantal zeer goede beslissingen waarvan het oprichten van een platenmaatschappij één van de belangrijkste is. Hij heeft een bijzonder goede neus voor talent, en harkt als eerste Herman Brood binnen in zijn stal. De rest is geschiedenis. Terug naar de winkel van Van Seijen: muziek en films. Een combinatie die zich onderscheidt van de andere platenzaken in Leeuwarden. De genres aan muziek en films die Van Seijen verkoopt liggen hem na aan het hart: pop, rock, americana, blues, reggae, etc. Naast nieuw uitgebracht materiaal op vinyl en cd vind je in zijn winkel ook een uitgebreid assortiment aan tweedehands vinyl. 
 
In 1993 start André Moerman een platenzaakje in de Korfmakersstraat. Na een aantal jaar is ruimtegebrek de reden voor hem om de boel op te pakken en hemelsbreed 100 meter verderop intrek te nemen in een prachtig pand aan de Voorstreek. Het aanbod is zeer breed; alle alternatieve genres (van folk tot punk) zijn vertegenwoordigd op cd, maar vooral ook op vinyl. Al jaren geleden besloot Moerman ook tweedehands cd’s en lp’s te gaan verkopen, wat geheel het tegenovergestelde was van wat de grote commerciële muziekketens deden. Het resultaat van die beslissing is tot op heden de kracht van de zaak. Je kan heerlijk zoeken in bakken met vinyl, met de kans dat je iets leuks vindt voor weinig geld. Vervolgens heb je dan ook nog de keuze om te kijken - weliswaar met een ander prijskaartje - in de bakken met nieuwe releases. De klantvriendelijkheid, kennis van zaken van Moerman en vaste kracht Nico en de inventieve manier van inkopen zorgen voor een mooie winkel waar de alternatieve muziekliefhebber terecht kan.
 
Tijdens Record Store Day is King Kong Records vanaf 08.00 uur geopend en kun je vanaf 10.30 uur genieten van het Groningse Swinder.

Voor het ruigere werk op vinyl moet je een stukje fietsen vanuit het centrum richting het Noordvliet. Daar tref je de herkenbare winkel van Tamme Oosterhof; Big Bad Wolf Records. De ruiten zijn beplakt met posters en eenmaal binnen moet je de buik inhouden vanwege de ruimte die gevuld is met bakken en kasten vol vinyl en cd’s. Bakken en rekken vol albums met hoofdzakelijk metal-georiënteerde muziek. Bij Tamme mag het harder dan hard zijn. Gezien het specifieke genre waar hij in handelt, is Tamme vooral actief met online verkoop. Hij beschouwt naar eigen zeggen de winkel eigenlijk als één grote opslagruimte, waar hij achterin de zaak zijn uit de hand gelopen hobby kan uitoefenen. De winkel en handel trekt metalheads van heinde en verre. Vooral rond de metalfestivals Dokk’em Open Air en Into the Grave ontvangt hij veel buitenlands publiek die hun hart op kunnen halen in de winkel. 

Poortmusic staat in Leeuwarden bekend om het aanbod aan klassieke muziek op zowel cd, DVD en vinyl. Er is een speciale klassieke muziekafdeling waar je rustig de muziek kan uitzoeken en beluisteren. Ze staan altijd klaar om de klant te voorzien van advies en zoeken in alle hoeken en gaten van de wereld naar die ene klassieke plaat die zo moeilijk verkrijgbaar is. Maar dat is niet het enige wat ze te bieden hebben. Bij binnenkomst in de winkel stuit je op rijk gevulde bakken met vinyl in alle genres, zowel nieuw als tweedehands. 
 
Mocht je nu eindelijk de stap willen zetten om toch muziek te gaan luisteren op vinyl in plaats van cd of middels downloads, stap dan ook eens binnen bij Poortmusic. Deze platenzaak onderscheidt zich al jaren van andere zaken, omdat ze ook daadwerkelijk de apparatuur verkopen die nodig is voor het afspelen van de langspeler. Achterin de winkel is een hifi-afdeling - inclusief luisterruimte - waar je te kust en te keur kunt wat betreft luidsprekers, versterkers en platenspelers. 
 

Tijdens Record Store Day kun je vanaf 08.00 uur uur bij Poortmusic binnenlopen om te zoeken naar de speciale releases en een nieuwe platenspeler te scoren. 

Weer zo’n typisch geval van een uit de hand gelopen hobby: Deeptrax Records. Twijfelachtig kijk je tegen twee deuren aan, je klapt ze open en je mond valt open van verbazing, want er openbaart zich een lange pijpenla gevuld met aan weerskanten bakken vol vinyl. Loop je verder naar achter dan liggen daar nog stapels met vinyl te wachten op een moment op de draaitafel. Dit is het walhalla voor de liefhebbers van onder andere techno, house, hardcore, dub, hip-hop. Noem het maar op, of liever: ga maar op zoek! Eigenaar Chris Roorda is gespecialiseerd in het opsporen en aanbieden van exclusieve en zeldzame titels op vinyl en verkoopt deze voornamelijk online. Maar voor de liefhebber van het betere snuffelwerk is de winkel vanaf elke woensdag tot en met zaterdag open.

Tijdens Record Store Day gaan vanaf 11.00 uur dj’s in de winkel platen draaien en kun je met een biertje in de hand vinyl gaan zoeken. Alles voor 1 euro!  
 
Déjà Vu - Slotmakersstraat 1-A

Kom je helemaal moe van het dansen uit Deeptrax gerold dan is het een korte oversteek naar de volgende icoon in het Leeuwarder platenzaakwereldje. Wanneer in je in Déjà Vu over de drempel stapt, waan je je veertig jaar terug in de tijd. Sinds jaar en dag staat eigenaar Jan Wolthers tussen de keurig gesorteerde platenbakken, welke voornamelijk gevuld zijn met tweedehands vinyl. Het aanbod richt zich vooral op rock, pop, country, soul en filmmuziek van voor 1990. Maar ook als je wat recenter materiaal zoekt is het absoluut de moeite waard om even de winkel binnen te stappen. Het is wel de bedoeling dat de winkel binnen afzienbare tijd de deuren sluit. Wanneer precies kan de heer Wolthers niet zeggen, maar naar eigen zeggen hoeft het allemaal niet meer heel lang te duren. Dus sla nu nog je slag bij deze charmante en nostalgische platenzaak. 

Licks is de meest recente aanwinst in Leeuwarden op het gebied van vinyl en meer. De winkel is afgelopen februari geopend, slechts zes maanden nadat eigenaar André Roorda het idee had opgevat een dergelijke winkel te beginnen. De winkel oogt fris, modern met een retro-look en je oog valt meteen op de kasten met moderne, nieuwe platenspelers. Daarnaast wil Roorda de klant een mogelijkheid bieden tot het drinken van een lekkere kop koffie terwijl je op een vintage bankje muziek luistert. Zelfs daar houdt het niet op. Om het geheel af te maken, stelt hij de muren van de winkel beschikbaar voor kunstenaars om te exposeren. Regelmatig zijn er optredens of workshops van artiesten uit de Friese muziekwereld. De winkel leent zich er prima voor om onder begeleiding van live-muziek lekker te zoeken in de platenbakken.
 

En live-muziek is er zeker met Record Store Day! Maar liefst vier bands komen zaterdag langs om de klant te vermaken. Zet je wekker, poets nog even snel je tanden en spring dan op de fiets om de heren van The Homesick om 11.00 uur te horen spelen. En uiteraard de rest van het programma: 14.00 uur The Hangouts, 15.30 Handsome Poets, 17.00 uur Tristan

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland