Marcel Davids releast debuut EP "Muddy Roads" Marcel Davids releast debuut EP "Muddy Roads"

Electronisch duo met sfeervol en hedendaags geluid

, Tekst: Bente Hout | Foto's: Anna Hiep

Marcel Davids releast debuut EP "Muddy Roads"

Electronisch duo met sfeervol en hedendaags geluid

Tekst: Bente Hout | Foto's: Anna Hiep ,

Toen de zanger waar de Groningse producer/songwriter David Marcel de Jong voorheen mee samenwerkte werd getekend bij een platenlabel, plaatste hij een oproep op Facebook om een nieuwe compagnon te vinden. Die nieuwe compagnon werd Jord Brinkhuis uit Leeuwarden, waarmee het meteen klikte. Samen brengen ze op donderdag 2 april debuut EP “Muddy Roads” uit, onder David’s pseudoniem Marcel Davids. Een kleine serie sfeervolle tracks die ze zelf beschrijven als soulful electronics, met een trippy randje.

“De EP is geïnspireerd op parallelle universa. Iedere track begint met dezelfde basis als verhaal, maar heeft zijn eigen unieke ontwikkeling. Het concept is terug te vinden in zowel muziek als songteksten en zelfs de artwork”, legt Brinkhuis uit, die momenteel vierdejaars student is aan de Academie voor Popcultuur. Na ruim zes jaar metal gespeeld te hebben met zijn broertje en twee achterneven in de band Undawn, besloot hij daar in 2013 een punt achter te zetten en solo verder te gaan. Inmiddels verzorgde hij voorprogramma’s van onder andere Tim Knol, Rigby en Niels Geusebroek. Momenteel schrijft hij aan zijn eigen, eerste release. Daarnaast is de singer-songwriter bezig met samenwerkingen.
 

Eén van die samenwerkingen is die met De Jong, wiens muzikale carrière begon als klassiek pianist. Al snel raakte hij geïnteresseerd in het componeren en produceren van muziek en begon aan een opleiding muziekproductie. In juni vorig jaar studeerde hij af op compositie, muziek en studioproductie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tijdens zijn afstuderen legde hij de basis voor “Muddy Roads”. “Deze EP is mijn eerste eigen gereleasete product waarin songwriting en produceren samenkomen. Jord en ik hopen een sterk, tijdloos eigen product neer te zetten”, vertelt De Jong. “Er is ook al ambitie voor een volgende release. Hierbij zou ik Jord ook graag meer bij het schrijfproces willen betrekken.”

Met deze debuut EP levert het duo een knap staaltje produceer- en songwritingwerk af. “Muddy Roads” bestaat uit drie tracks. Alle drie hebben een enigszins treurige feel, zonder daardoor zwaarmoedig te worden. Een heerlijk drietal tracks voor op een late, zomerse avond.
 

James Blake en Kwabs worden als referentie genoemd door De Jong en Brinkhuis. Referenties die erg goed hoorbaar zijn. Te goed? Soundwise laten de twee heren met de EP horen dat ze beiden in staat zijn hoge kwaliteit te kunnen leveren. De Jong doet dat met zijn inventieve beats en kraakheldere samples, Brinkhuis met zijn unieke stem en de zwoele R&B-feel in zijn zanglijnen. Echter verweven de referenties zich momenteel nog iets te veel en te letterlijk met de op piano leunende EP. Harmonieën zijn ontzettend vergelijkbaar met die van Blake, evenals veel beats. Desondanks vormt de EP een mooie eerste stap voor het muzikaal zeer begaafde duo dat, wanneer het vaker samenwerkt en ècht een eigen sound weet te ontwikkelen, best eens een indrukwekkend en internationaal klinkend album kan gaan afleveren.

Morgen wordt de EP gereleased in Simplon te Groningen en daarvoor wordt goed uitgepakt. Voorprogramma wordt verzorgd door My Blue Van en de aftershow is in handen van Mononoid. Marcel Davids is zelf te zien met een band van in de basis vier man, maar bij het laatste nummer zal die band aangevuld worden met een compleet strijkkwartet. Tot slot zijn er tijdens het optreden visuals te zien van Ernst de Haas en een decor van Anne Maaike Kooster van Hilten en Milan Hoezen. 

Momenteel is “Muddy Roads” al te bestellen als pre-order op iTunes en dat is absoluut de moeite waard. Er is namelijk een gelimiteerde oplage van 100 stuks, waarbij iedere EP zijn eigen unieke, gezeefdrukte hoes heeft. Bestellen? Dat kan hier!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland