Een terugblik op de voorrondes van de #KPvF15 Een terugblik op de voorrondes van de #KPvF15

Singer-songwriters en punkrockers domineren

, Redactie

Een terugblik op de voorrondes van de #KPvF15

Singer-songwriters en punkrockers domineren

Redactie ,

De voorrondes van de Kleine Prijs van Friesland 2015 zitten erop. Sterker nog, we staan aan de vooravond van de halve finales! Zevenendertig bands hebben - verdeeld over zeven voorrondes - in twintig minuten hun visitekaartje af mogen geven en in sommige gevallen de jury overtuigt van hun kunnen. Dit resulteert in zeven winnaars, die zich direct weten te plaatsten voor de halve finales in Drachten en Sneek. Naast de zeven winnaars heeft Friesland Pop nog vijf wildcards vergeven aan de beste runner-ups.

Drie weken geleden alweer ging de KPvF - editie 2015 - van start in Heerenveen. Vijf ambitieuze artiesten die hopen dat hun Kleine Prijs traject het langst zal duren. Singer-songwriter Mijke Eryng trekt in de Musykfabryk aan het langste eind. De in Groningen woonachtige zangeres weet zich als eerste artiest verzekerd van een plek in de halve finales.

Een week later doet de Kleine Prijs voor het eerste Franeker aan. In een sfeervolle Koornbeurs wint de Leeuwarder singer-songwriter Daan van Beijeren. Hij maakte indruk met zijn optreden. “Een rustige presentatie met afwisselende en mooie liedjes, waarbij je weg kunt dromen”, aldus het juryrapport. Van Beijeren wordt door de jury ook geroemd om zijn vaardigheden als muzikant. Diezelfde avond maakt Blue Resort eveneens indruk. Met hun zelfverzekerde performance weten ze het publiek, meerderdeel meegereisde fans, prima te vermaken. Het blijkt achteraf voldoende voor een eerste wildcard.

De volgende dag trek het circus alweer naar een ander hoek van de provincie. Café Scooters Drachten is het decor voor deze derde voorronde. De gezellige kroeg is bij aanvang van de eerste band al goed gevuld. De band Lonely in Harlem, die als laatste speelt, zorgt ervoor dat de overige muzikanten mogen hopen op een wildcard voor de finale. “Elke band heeft wel wat, maar deze muzikanten staan er echt als een band. Wij hebben vooral gekeken naar welke band op dit moment, gezien hun muzikale ontwikkeling, het meest geholpen kan worden door Friesland Pop”, aldus de jury.

De week daarop werkt de Kleine Prijs maar liefst twee voorrondes af op één avond. In De Twee Gemeenten te Jirnsum, nemen vijf acts het tegen elkaar op. Het dorp is helaas niet massaal uitgelopen om deze nieuwe acts te ontdekken. Dat de jury Wiebe Kaspers uitroept tot winnaar van deze voorronde, zal de volgende dag waarschijnlijk geen wereldnieuws zijn in Jirnsum. Het juryrapport meldt: “Wiebe en zijn twee muzikanten laten een flink staaltje virtuositeit zien. De muziek is filmisch en dynamisch. De nummers hebben een mooie opbouw en eindigen in een goede climax.”

De echte diehards stappen na Jirnsum in de auto of pakken de trein naar Leeuwarden om de tweede voorronde van deze avond in Café Scooters nog even mee te pakken. Het loont! Het deelnemersveld in Leeuwarden is sterk bezet. De jury heeft er dan ook een hele kluif aan om in de vroege uurtjes Homeward Bound uiteindelijk tot winnaar uit te roepen. De zege van het hard rock/post grunge kwartet wordt beargumenteerd met: “Het goede samenspel van de vier bandleden, de strakke riffs, verfijnde arrangementen en de prima presentatie.” De band Abdomen maakt eveneens een goede indruk in Cafe Scooters en gaat daarom, zeer terecht, ook met een wildcard aan de haal.

Het is hard werken voor de KPvF-volgers, want nog geen zestien uur later vindt de derde voorronde van dit weekend alweer plaats. Het toneel hiervoor is de legendarische popzaal Kiehool in Burgum. De hardcore band Heartgrown wint deze ijzersterke voorronde. De hele avond zijn bands van hoog niveau te zien, want de nummers twee en drie, Lesbian Death Replica en YVI - zei het door een wildcard - mogen zich ook opmaken voor een plek in de halve finales. Het meest opvallende optreden echter is misschien wel dat van Jacob Laverman. De Bitgumer steelt de show met zijn expliciete liedjes. De jury wil Laverman dan ook niet met lege handen naar huis laten gaan en verzint ter plekke de 'Jury-beraad' Prijs. Dit houdt in dat Laverman gastoptredens zal geven tijdens het juryberaad in de halve finales.

De laatste stop voor de halve finales is in It Koartling in Buitenpost. Het zijn vooral de gierende gitaren die de overhand hebben. De winnaar van de avond is Smiley Virus, begonnen als coverbandje, maar inmiddels staan ze zelfverzekerd op de planken met hun eigen nummers die druipen van de blues- en punkrock. De Leeuwarders mogen van de jury als laatste band in de voorrondes door naar de halve finales. Traditiegetrouw voegt de winnaar van de Atrium Talent Night in Sneek zich nog bij de halve finalisten. Dit jaar is het de band The Funky Five die het deelnemersveld voor de halve finales gecompleteerd tot 12 acts. Deze vinden dit weekend plaats, vanavond en morgenavond in respectievelijk Het Bolwerk te Sneek of Iduna in Drachten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland