#HCTS15: de professionele dromers van Amatorski

“We hebben allemaal verschillende kaders die we positief kunnen benaderen”

Tekst: Wouter Hoogland ,

Wanneer het vrijdagavond op Here Comes The Summer tijd is om de nacht te verkennen zal je niet snel betere gidsen treffen dan Amatorski. De filmische dreampop van het laatste album, From Clay To Figures (2014), is de perfecte soundtrack voor de Vlielandse schemering. We spraken Inne Eysermans (een helft van het duo) over het schrijfproces, de nabije toekomst, en de vooruitblik op het festival.

Een blik op de discografie van Amatorski toont een respectabele consistentie in releases: in drie jaar tijd brachten de Gentenaren twee volledige albums en een EP (met reclamehitje Come Home) uit. De structuur was Eysermans nog niet opgevallen: “Het geheim ligt duister in het moment verscholen, het zijn zoals fragmenten uit een dagboek. Zolang er dagen of nachten zijn die je iets willen vertellen blijven we dat graag ook opnieuw vertalen in geluid of muziek.” Aangezien het vorige album uit 2014 stamt, kunnen we dan dit jaar weer een release verwachten? “We moeten dan ook stilaan toegeven dat er dromen zijn gepasseerd die tot nieuwe informatie hebben geleid. Oftewel, er wordt gewerkt aan nieuw materiaal.” 

Bij het luisteren van laatste wapenfeit From Clay To Figures spreekt de muziek boekdelen: het is een plaat die vooral beelden oproept, als een soundtrack bij een winterse roadtrip. Dit is niet onbewust teweeg gebracht. “Reizen, en dus het zien van verschillende landschappen, maakte deel uit van het schrijfproces. De plaat staat eigenlijk voor de spanning tussen je eigen identiteit, je thuis, en de andere omgeving. In een reis ontmoet je kort een ander landschap, andere mensen binnen dat landschap en ik probeerde er verschillende dialoogjes mee te voeren. Zoals het ook belangrijk is om die dialogen te voeren met mensen die een reis maken in jouw omgeving. We hebben allemaal verschillende kaders die we positief kunnen benaderen, geloof ik.” 

Een hoogtepunt op het album is Warszawa, een minimalistisch kunstwerkje, wat zich ontvouwt tot een stuwend hoogtepunt door een salvo van knetterende elektronische drums. Opvallend is dat dit nummer dan weer niet gebaseerd is op een reis naar de Poolse hoofdstad: “Warszawa komt voort uit een beeld dat ik had over de stad, door erover te lezen. Een paar maanden geleden ben ik er geweest en dat verandert dan weer heel wat aan je beeld.”

Hoewel Amatorski op papier een duo is (en soms ook met z’n tweeën optreedt), zullen ze op Here Comes The Summer worden versterkt door een drummer; en niet zomaar een, als we Eysermans moeten geloven: “Amatorski heeft dan ook de grootste, meest fenomenale drummer (Christophe Claeys), dat wordt ons altijd na een optreden verteld en dat geloven we ook. We hebben eigenlijk niets liever dan met z’n drieën onderweg te zijn en zo spelen, dat gaan we dan ook zo doen op HCTS.” 
 

De Vlamingen zijn geen onbekenden op het Friese eiland: in 2012 stonden zij al op Into The Great Wide Open. Eysermans heeft er dan ook geen enkel probleem mee om terug te komen. “ITGWO is een festival dat we graag in lijstjes vermelden als ons gevraagd wordt naar de gezelligste en mooiste plek waar we ooit gespeeld hebben. De aandacht en het respect dat geschonken wordt aan de prachtige natuur. Het publiek op de fiets. Een ontdekkingsreis op het eiland doorheen de meest gevarieerde programmering. ‘s Avonds zagen we een ongelooflijk grote Spinvis op het strand, in een ondergaande zon en tussen een paar sterren in. Wij zijn grote fans en vertellen het door.”

Mocht de temperatuur vrijdag tegenvallen, dan heeft Amatorski nog een goede tip: “Een mogelijke oplossing die ik vaak uitprobeer, althans in de winter: als het te koud is moet je denken dat het warm is en dan moeten we er even van uitgaan dat het ook omgekeerd werkt. In ieder geval geloof ik dat een unieke locatie als Vlieland vooral de sfeer mee zal maken. We maken ons geen zorgen over het weertje.”


Amatorski speelt vrijdag 1 mei om 20:45 op de Ruige Plak. Kaarten voor Here Comes The Summer zijn nog verkrijgbaar.