#KPVF15: Interview Wiebe Kaspers

"Ik haal eigenlijk nooit inspiratie, maar ik laat het op me af komen"

Theo van der Veer ,

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is weer in zicht. Op 23 mei 2015 strijden zes acts om de winst, die naast speelplekken op Eurosonic en de SENA PopNL Awards ook coaching en studiotijd als gevolg heeft. Wie volgt The Homesick op? We stellen de finalisten aan je voor. Theo van der Veer ging in gesprek met Wiebe Kaspers.

Wie is Wiebe Kaspers en wat doe je?
“Samen met drummer Daan Slagter en Florian den Hollander spelen we onder mijn naam: Wiebe Kaspers. We maken toegankelijke, speelse popmuziek met Friestalige teksten die hout snijden. We tourden dit seizoen door de Friese theaters. Voor komend seizoen verwachten we een verdrievoudiging van het aantal optredens, waarvan ook een aantal buiten Friesland. We brachten in februari ons debuutalbum Nei Sa’n Dei uit (met de single Aldegea). Ook spelen we deze zomer op een paar festivals.”

Waarom hebben jullie besloten mee te doen met de Kleine Prijs van Friesland?
"We hebben meegedaan om te ontdekken hoe onze muziek het zou doen in popfestival-setting. We hebben dit seizoen gespeeld in de Harmonie, de Koornbeurs en de Lawei. In het theater kan je dynamischer te werk gaan, van heel verstild naar vrij luid. In een popfestival-setting werkt dat anders, denk ik. En daar zijn we op een positieve manier achter gekomen. Wat ik er persoonlijk van geleerd heb is dat ik het echt fantastisch vind om luid uitversterkt 20 minuten te knallen op een poppodium. Samen met fantastische muzikanten alles geven wat je hebt. Dat is het mooiste wat er is.”

Waaruit halen jullie de inspiratie voor je muziek?
“Ik haal eigenlijk nooit inspiratie, maar ik laat het op me af komen. Meestal wacht ik net zo lang totdat ik denk: ‘JA!’ Vaak gebeurt dat in de auto, onderweg, of onder de douche. Dat laatste is trouwens wetenschappelijk bewezen. Als water langs het lichaam stroomt wordt het lichaam rustig. En als je in rust bent, komt vaak inspiratie.” 

Wat zijn op lange termijn jullie doelen?
“We zijn hard bezig om in 2016 een festivaltour te doen. Dat zou ik fantastisch vinden. En verder goede muziek maken met goede muzikanten.”

Hoe bereiden jullie je voor op de finale van de Kleine Prijs van Friesland?
"We zijn met z’n drieën een hecht team, wat betreft het opzetten van de setlist, en de arrangementen. Daar gaan we deze week mee aan de slag, en verder oefenen en oefenen, en dan vol er tegen aan."

Enig idee wie er nog meer in de finale staan?
"Nee, ik heb me eerlijk gezegd me er niet in verdiept. Ik zie het ook niet als een wedstrijd. De voorronde hebben we gewonnen terwijl Esther de Jong, die na ons speelde (en die ik te gek vond), wat mij betreft eigenlijk mocht winnen. Ook zag ik Ivy en Blue Resort (die ik beiden fantastisch vond) en gunde hun eigenlijk zeker een finaleplek."

En dan winnen die jullie zaterdagavond die finale, wat doen jullie dan als eerste?"
''Heel erg blij zijn.''