#KPVF15: Interview met Mijke Eryng

"Ik heb geleerd dat ik meer kan dan ik soms denk."

Bente Hout ,

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is weer in zicht. Op 23 mei 2015 strijden zes acts om de winst, die naast speelplekken op Eurosonic en de SENA PopNL Awards ook coaching en studiotijd als gevolg heeft. Wie volgt The Homesick op? We stellen de finalisten aan je voor. Deze keer: Mijke Eryng. Bente Hout ging met haar in gesprek.

Mijke, vertel. Wie ben je en wat doe je?
"Ik ben songwriter, gitariste en zangeres. Ik kom uit Groningen, maar woon en studeer momenteel in Leeuwarden. Onder mijn naam, Mijke Eryng, maak ik samen met mijn band eigentijdse, poëtische folkpop. Het repertoire is afwisselend Engels- en Nederlandstalig. Nummers met onderwerpen als de buurvrouw, moordlustige monsters en watervallen komen aan bod. Centraal staat mijn eigenzinnige, komische droomwereld en veel van mijn teksten zijn autobiografisch. In mijn liedjes probeer ik alles wat ik meemaak, voel en denk zo eerlijk mogelijk te verwoorden. Daarmee raak ik mensen vaak ook: ik ga confrontatie nooit uit de weg en dat vind ik ook belangrijk aan muziek. Dat het puur is en vanuit jezelf komt."

Waarom besloot je mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslân?
"In eerste instantie besloten we mee te doen om te kijken hoe ver we konden komen en omdat het ons leuk leek om gewoon lekker te kunnen spelen."

Wat heb je van je deelname geleerd?
"Moeilijke vraag! Ik heb geleerd dat ik meer kan dan ik soms denk en dat plezier op het podium het belangrijkste is. Dan komt de rest vanzelf wel. Verder: een goede voorbereiding is het halve werk! Daarnaast hebben we als band ook een hele verandering meegemaakt. We begonnen met bassist Jan Bart Leeuw, maar halverwege het traject van de KPvF zijn onze wegen gescheiden. Ik heb destijds Diederik Pasman aan de mouw getrokken, nadat ik hem zag optreden met Hilbrandt. Ik was zo onder de indruk van zijn sound, dat ik hem ook vroeg synthesizer te proberen en zo geschiedde. Nu, een maand of wat later, staan we in Romein te spelen met een bijna geheel andere formatie en sound dan toen we begonnen."

Kunnen we binnenkort releases verwachten?
"De komende maand gaan we demo's opnemen met de band en daar komt spoedig iets van online."

Wie of wat inspireert je tot het maken van je muziek?
"Een aantal van mijn grote inspiratiebronnen zijn Lucky Fonz III, Spinvis en James Vincent McMorrow. Maar, inspiratie komt elke dag weer ergens anders vandaan. Dat is hoe het voor mij werkt. Mijn buren zijn vaak een inspiratiebron voor mij en als ik op mijn balkon in de middagzon zit te schrijven, rolt er altijd ook van alles uit mijn pen."

Wat zijn de plannen voor het komende jaar?
"Er gaan een aantal dingen binnen de band veranderen. Er gaan mensen weg en er daar komen nieuwe mensen voor in de plaats. Ja, we blijven bezig, maar verandering is alleen maar goed! Op korte termijn is het doel om een vaste, hechte formatie te vormen en de komende maanden gaan we de studio in om materiaal op te nemen dat er al ligt en daarnaast veel te schrijven. Op lange termijn willen we een album uit brengen en we gaan uiteraard zo veel mogelijk spelen het komende jaar!"

Hoe bereiden jullie je straks voor op de finale?
"Repeteren tot we een ons wegen en uiteindelijk gewoon lekker spelen!"

Welke andere finalist maakt een goede kans om te winnen, denk je?
"Heartgrown en Lesbian Death Replica maken beide wel een grote kans. Ze hebben een goede podiumpresentatie en een originele sound."

Wat doen jullie als jullie uiteindelijk de finale winnen?
"Bier drinken en heel hard schreeuwen! De jury bedanken, dat hoort er ook bij natuurlijk, en vragen wat de prijs is. Eigenlijk weten we nog steeds niet of er überhaupt een prijs is en zo ja, wat die prijs dan is."