#KPVF15: Interview met Lesbian Death Replica

"Ik denk dat The Homesick weer gaat winnen"

Bente Hout ,

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is weer in zicht. Op 23 mei 2015 strijden zes acts om de winst, die naast speelplekken op Eurosonic en de SENA PopNL Awards ook coaching en studiotijd als gevolg heeft. Wie volgt The Homesick op? We stellen de finalisten aan je voor. Deze keer: Lesbian Death Replica. Bente Hout ging in gesprek met Jaap van der Velde.

Allereerst, kunnen jullie jezelf even kort introduceren? 
"Wij zijn Lesbian Death Replica, een sadnoise coldwave collectief uit Dokkum/Leeuwarden/Groningen. We zijn bij elkaar gekomen om de wereld te veroveren met het geluid van leegte, wanhoop en money. We zijn ook een beetje bij elkaar gekomen door Facebook-messenger."

Waarom hebben jullie besloten mee te doen met de Kleine Prijs van Friesland? Ik begreep dat het in eerste instantie een grap was en jullie van te voren nauwelijks hebben gerepeteerd, klopt dat?

"Bandwedstrijden zijn de perfecte manier om optredens en advies te krijgen van deskundigen, om daar vervolgens helemaal niks mee te doen. Ook voelden we ons eigenlijk altijd al een band, zonder ooit met elkaar gespeeld te hebben. Toen ik mee wilde doen met de Kleine Prijs bedacht ik me ineens: 'Hey! Maar ik heb een band'. We moesten alleen nog muziek bedenken en een beetje repeteren." 


Was het meedoen aan de Kleine Prijs ook een wedstrijd tussen jou en en je bandgenoot Elias Elgersma (The Homesick, Yuko Yuko)? Zo ja, gefeliciteerd.
"Ja, toen ik met het idee kwam om mee te doen, heb ik hem gevraagd om het licht bij mij te doen. Hij heeft toen één repetitie mee gedaan, maar hij ging net als Phil Collins de hele tijd achter het drumstel zitten om drumsolo’s te spelen. Soms stond hij op, met z’n draadloze microfoon en begon hij te zingen. Vervolgens heeft hij ook nog de luchtverfrisser gestolen. Toen heb ik tegen hem gezegd dat hij niet mee mocht doen en is hij zelf een band begonnen, DXCK1994. Die gingen er in de eerste ronde uit want Wiebe Kaspers was veel beter."

Wat staat er op de planning? Shows en/of releases, of is 't na de KPVF afgelopen met Lesbian Death Replica?
"Een hedendaagse rock-opera op gekleurd vinyl met een unieke download code en een poster van Zayn Malik (1D!), een semi-akoestische cover-set in Café de Babbelaar in Schiedam, verscheidene klaverjasavonden bij de lokale sportvereniging en allerlei andere gekkigheden."
 
Hoe bereiden jullie je voor op de finale van de KPVF, om er voor te zorgen dat je die avond het beste van jezelf kunt laten zien?
"Zoals ik vorig jaar ook al gezegd heb in een interview; geluksplectrum meenemen. Verder kiezen we meestal voor een goeie outfit en drinken we stiekem bij iemand thuis als één van onze ouders niet thuis is. Dan vragen we een oudere jongen om de hoek bij de Jumbo of hij een fles goedkope drank voor ons haalt, en dan gaan we stiekem sigaretten roken. En natuurlijk repeteren! Want zoals ik op de Academie voor Popcultuur heb ik geleerd; drie uur per dag oefenen, want anders kom je er niet."
 
Weten jullie wie de bands zijn waartegen jullie in de finale zullen strijden? Zit er een band tussen waarvan je denkt dat die grote kans maakt om te winnen en waarom?
"Heartgrown en Abdomen, want ik zit bij de zangers van die beide bands in de klas. De rest zijn volgens mij allemaal singer-songwriters. Heartgrown vind ik wel leuk, die hebben stickers en hele grote banners op het podium. Volgens mij spreekt niemand Abdomen goed uit. Ik denk dat The Homesick weer gaat winnen. Nee! Jacob Laverman moet winnen. Die is super goed. Of Emiel van de Hûnekop."

Wat is 't eerste wat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
"We willen 1500 euro besteden aan een opblaaszwembad, wegwerp-barbeque en heel veel Pitt bier. Vervolgens het bad vullen met bier en lekker barbequen en in bier liggen. Of in spa rood. Of zware shag."
 
Lesbian Death Replica is Jaap van der Velde, Jeroen de Poel, Hiltje Andringa en Robert Lalkens.