#KPVF15: Interview met Heartgrown

"Als we winnen doet Andries een victory koprol!"

Bente Hout ,

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is weer in zicht. Op 23 mei 2015 strijden zes acts om de winst, die naast speelplekken op Eurosonic en de SENA PopNL Awards ook coaching en studiotijd als gevolg heeft. Wie volgt The Homesick op? We stellen de finalisten aan je voor. Deze keer: Heartgrown. Bente Hout ging in gesprek met drummer Panos Giannakis.

Vertel, wie zijn jullie?
"Wij zijn Heartgrown. Vier jonge jongens die een passie voor harde, chaotische muziek delen en graag de hele tent afbreken. Jelmer (gitarist) en ik kennen elkaar al vanaf jaar één van de Academie voor Popcultuur. We begonnen een project genaamd Convene in ons tweede jaar, waarbij we onze bassist en vriend Andries recruteerde. Convene ging uiteindelijk over op Heartgrown en toevallig kwam in diezelfde tijd Ivaylo op onze school. Ik zag hem optreden tijdens zijn introductieperformance en was zo onder de indruk dat ik hem direct heb gevraagd om zanger te worden in deze nieuwe setting, genaamd Heartgrown. De rest is geschiedenis, zeggen ze dan."

Waarom hebben jullie besloten mee te doen met de Kleine Prijs van Fryslân?
"Ivaylo kwam met het idee, omdat hij het toevallig voorbij zag komen. Wij zitten in het stadium waarbij we zoveel mogelijk shows willen en moeten spelen. Dat was vooral de reden om mee te doen. Leuk, een showtje spelen in Kiehool, Burgum. Wat uiteindelijk dus leidde tot nog een show op het nieuwe podium Iduna in Drachten en binnenkort in de Romein. Na het winnen van de halve finale kregen we een lange mail met zeer toffe en bruikbare feedback. Daarbij konden we op gesprek met Peter Reen. Zeer leerzaam om met een pro even een uurtje te gaan zitten om te praten over de band."

Ik zie dat jullie één nummer hebben uitgebracht. Staat er meer op de planning?
"Dat klopt en wees gerust, volgende week gaan we de studio in om onze eerste EP op te nemen!"

Goed om te horen. Waaruit halen de inspiratie voor jullie muziek?
"Het groeit aan de Heartgrown-boom. Haha, nee, iedereen haalt zijn inspiratie ergens anders vandaan. Elk lid heeft zijn eigen smaak en brengt dit tijdens de repetities en schrijfsessies naar voren. Ja, inderdaad, zelfs in de hardcore- en metalscene verschillen de smaken, maar uiteindelijk wordt elk nummer dat we schrijven een Heartgrown nummer. We zijn goed op elkaar ingespeeld, hebben dezelfde visie en er zijn geen grenzen. Gewoon doen en blijkbaar werkt dat super goed voor ons."

Wat willen jullie uiteindelijk graag bereiken?
"Heel, heel, heel, heel veel clubshows en festivals spelen! We zijn een echte live-band. Bij onze single merkten we dat ook. De energie en de passie die wij over willen brengen live, kunnen we niet opnemen. We gaan het proberen op de EP, maar we verlangen meer naar het spelen van shows."

De 23e mogen jullie weer live losgaan, en wel op de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Hoe bereid je je daar op voor?
"Wat we bijna altijd voor elke show doen, is in dezelfde week repeteren. Het hoeft niet een zeer serieuze en to the point repetitie te zijn. We vinden het fijn om de set door te spelen, dingen te overleggen die nodig zijn voor de show en de groep bij elkaar te brengen zodat we op een lijn zitten. Dat zal niet veel verschillen met de voorbereiding voor deze finale. Wel hebben we na de feedback van de halve finale en het gesprek met Peter Reen de dingen besproken die anders moeten de volgende keer."

Hebben jullie enig idee wie de concurrenten zijn?
"Jazeker, kon ook niet missen door de volle Facebook-timeline en tags! Wij denken dat iedereen een goede kans maakt om te winnen. Je zit niet voor niks in de finale. Je hoort al bij de top van Friesland, right? Er is niets beter dan voor een volle zaal te spelen en je ding te doen, of je nou wint of niet. Doe je best en have fun, dat is voor ons het belangrijkste."

Mooi gesproken. Tot slot gaan we even uit van het meest ideale scenario. Wat is 't eerste wat jullie doen mochten jullie de finale winnen?
"Elkaar knuffelen en Andries doet een victory koprol!"