#KPVF15: Interview met Daan van Beijeren

"Vanaf het moment dat ik de eerste noot aansla leef ik in mijn eigen wereld."

Dolf de Vlugt ,

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is weer in zicht. Op 23 mei 2015 strijden zes acts om de winst, die naast speelplekken op Eurosonic en de SENA PopNL Awards ook coaching en studiotijd als gevolg heeft. Wie volgt The Homesick op? We stellen de finalisten aan je voor. Dolf de Vlugt ging in gesprek met Daan van Beijeren.

Allereerst, kun je jezelf even kort introduceren?
"Ik ben Daan van Beijeren Bergen en Henegouwen, 22 jaar. Vroeger wilde ik altijd drummer worden en hiermee begon ik dan ook toen ik dertien was. Tijdens de middelbare school vormde ik samen met vrienden bands waarin ik drummer was en zong. Later pakte ik de gitaar erbij en heb ik zoveel zitten oefenen totdat ik mijzelf kon begeleiden. Tijdens mijn laatste jaar van mijn studie (HBO Biotechnologie) kreeg ik veel interesse voor de piano. Sindsdien ben ik samen met mijn goede vriend Nigel Passage ontzettend veel gaan schrijven. Mijn sound is te plaatsen in de genres folk, pop, indie, en alles wat daar tussenin en omheen zit. Toegankelijke, breekbare luisterliedjes met soms een onverwachte wending."

Waarom heb je besloten mee te doen met de Kleine Prijs van Friesland en wat heb je er achteraf uitgehaald of van geleerd?
"Ik heb mezelf vrij impulsief ingeschreven voor de Kleine Prijs. Ik kende de competitie wel van vorige edities en met mijn eigen nummers dacht ik: ‘Waarom niet?’. Mijn grootste doel is om de muziek aan zoveel mogelijk mensen te laten horen en ze te roeren op wat voor manier dan ook. Tijdens het schrijven koppel ik de muziek meteen aan een bepaald geluid die ik live ook wil overbrengen. Met de halve finale besloot ik daarom om met een grotere band te gaan spelen. Met een hele band je eigen muziek spelen is erg bijzonder en mooi. Nog mooier is dat de hele band bestaat uit goede vrienden."

Breng je in de komende tijd muziek uit? Kunnen we singles of een EP/plaat verwachten en zo ja, wanneer?

"Jazeker! Voordat de Kleine Prijs echt ging lopen was ik bezig met een EP. Deze moet rond deze zomer uitkomen. Al laat ik het ook nog een beetje van de Kleine Prijs afhangen. De nummers zijn in ieder geval klaar. Zelfs al een naampje: Stolen Piece."
 


Waaruit haal je inspiratie voor je muziek?

"Ik heb twee grote helden. Ten eerste Damian Rice, die heel eerlijk op het podium staat en met zijn muziek iedereen kan raken. Ten tweede Ben Howard, die mij elke keer weer boeit met opbouwende gitaarnummers. Daarnaast nog Eddie Vedder, Fink, Bon Iver, Amos Lee, John Legend, Jamie Cullum, Oscar & The Wolf, Chet Faker, Patrick Watson en nog veel meer.  Ik vind het mooi dat je bij iemand als Ben Howard of Damien Rice echt ziet dat ze menen wat ze zingen en spelen. Wat ze live overbrengen, komt recht uit het hart, zoals het ook is geschreven."

Waarover schrijf je je teksten als singer-songwriter?
"De tekst voor mijn muziek kan uit van alles ontstaan. Het altijd weer terugkerende topic ‘liefde’ maar ook dingen zoals slapeloosheid. Het zijn dingen waar ik tegenaan loop, evenals simpele dingen waarover ik dieper ga nadenken. In bijna elk nummer heb ik een soort filosofisch gesprek met mijzelf en probeer ik er wijzer van te worden. Ik vind het heel speciaal omdat elk nummer wel iets voor mij betekent en verschillende herinneringen oproept als ik het weer speel, keer op keer."
 
Wat zijn op lange(re) termijn je doelen?
"Mijn doel is zoveel mogelijk mensen mijn muziek te laten horen en ze daarbij een gevoel te geven. Hoe ik dit realiseer is natuurlijk even zoeken naar de mogelijkheden. Het is een kwestie van het pad belopen en kijken hoe het gaat. Iets wat ik écht graag wil bereiken is in de line-up staan van Into The Great Wide Open. Vlieland is een bijzondere plek voor mij met veel herinneringen en het is toch wel een droom om op dit magische festival mijn nummers te mogen spelen."

Hoe bereid je je voor op de finale van de KPVF?
"Ik speel voor mezelf alle nummers steeds wat door en ik denk na over hoe ik het beste mijn nummers kan laten overkomen. Samen met de band en de feedback ga ik kijken naar de beste manier van overbrengen. Daarnaast doe ik gewoon mijn ding, vanaf het moment dat ik de eerste noot aansla leef ik in mijn eigen wereld."

Weet je wie de bands zijn waartegen je in de finale zult strijden? Zit er een band tussen waarvan je denkt dat die grote kans maakt om te winnen en waarom?

"Ik ken ze niet allemaal even goed. Van Abdomen ken ik Roel Meijer en samen met hun won ik de halve finale in Sneek. Zij maken metal zoals het hoort: de hele tent afbreken. Ik heb naar Mijke Eryng en Wiebe Kaspers geluisterd, omdat dat toch wat meer in mijn categorie ligt. Al met al heb ik geen idee wie echt de grootste kans maakt om te winnen. Je staat niet voor niets in de finale en hebt veel bands en singer-songwriters achter je gelaten. Ik durf er zelf niets over te zeggen."

Wat is 't eerste wat je doet mocht je de finale winnen?
"Een lach op mijn gezicht krijgen en die voorlopig niet meer kwijtraken."