#KPVF15: Interview met Abdomen

"David Hasselhoff is voor ons alledrie de koning!"

Marije Heida ,

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is weer in zicht. Op 23 mei 2015 strijden zes acts om de winst, die naast speelplekken op Eurosonic en de SENA PopNL Awards ook coaching en studiotijd als gevolg heeft. Wie volgt The Homesick op? We stellen de finalisten aan je voor. Deze keer: Abdomen. Marije Heida ging in gesprek met Peter, Roel en Redmer.

Allereerst, kunnen jullie jezelf even kort introduceren?
"Wij zijn Peter (gitaar, zang), Redmer (bas) en Roel (drums, zang). Peter en Roel kennen elkaar van de opleiding Detailhandel vijf of zes jaar geleden en hadden de grote droom om succesvol zakenman te worden. Dat is er op één of andere manier nooit van gekomen. Peter heeft ongeveer een half jaar bij Roel gezeurd om eens te gaan jammen. Roel had het toen druk met twee andere bands, maar heeft uiteindelijk toegegeven en heeft Redmer mee gevraagd, die hij kende van zijn huidige opleiding. Vanaf de eerste repetitie is het eigenlijk gewoon doorgegaan omdat het muziek maken samen goed klikte."
 
Waarom hebben jullie besloten mee te doen met de Kleine Prijs van Fryslân?
"Waarom niet!? We willen gewoon zo veel mogelijk spelen, en de Kleine Prijs is altijd een goede kans om je te laten zien en horen. Oh, en je krijgt ook een paar gratis biertjes." 
 
Onlangs brachten jullie een EP uit. Hoe zijn de reacties geweest en brengen jullie binnenkort nog meer muziek uit? 
"Goed! We krijgen er hele leuke en positieve reacties op, en de releaseshow hebben we in de oefenruimte (Popbunker) gedaan met allemaal vrienden. Dat was een enorm geniaal feest, waar we nu nog wel eens reacties op krijgen. We hebben zelfs handtekeningen uitgedeeld, wow, en tekeningen gemaakt op CD’s. Wat voor ons ook best bijzonder was is dat onze single I Belong Down bijna 2 maanden in de Indiechart van IndieXL heeft gestaan, zelfs nog een tijdje op nummer 1. Voor de komende tijd hebben we zeker plannen voor een nieuwe release, we werken heel hard aan nieuw materiaal dat we live ook al laten horen. Verwacht na de zomer in ieder geval iets nieuws."

Waaruit halen jullie inspiratie voor jullie muziek?
"Onze smaak is per persoon erg breed, maar waar we onze inspiratie alledrie heel erg uit halen zijn voornamelijk bands die aangesloten zitten bij Burger Records. Maar bands die we alledrie de laatste tijd veel luisteren zijn bijvoorbeeld FIDLAR, Ty Segall, Metz, Wavves, Together Pangea en Meatbodies. Verder is Slayer uiteraard nog een grote inspiratiebron die je altijd terug hoort. En Roel is ook niet vies van een potje Cannibal Corpse. En David Hasselhoff is voor ons alledrie de koning."
 
Wat zijn op langere termijn jullie doelen?
"Zoveel mogelijk spelen! Maar wat ons in ieder geval erg tof lijkt is om een tour te doen. En uiteraard op festivals staan. Dat is momenteel wel het doel."
 

Hoe bereiden jullie je voor op de finale van de KPvF? 
"Voor de verandering hebben we setlist al een tijdje (zo goed als) klaar, haha. Voornamelijk dat, en gewoon heel veel blijven oefenen. Vanuit mensen die je hebben gezien krijg je ook altijd hele goede input."
 
Weten jullie wie de bands zijn waartegen jullie in de finale zullen strijden? Zit er een band tussen waarvan je denkt dat die grote kans maakt om te winnen en waarom?
"Ja, zeker. Een aantal acts hebben we ook gezien. Maar we denken dat de zes bands die in de finale staan daar niet voor niets staan, dus iedereen heeft een gelijke kans."
 
Wat is 't eerste wat jullie doen mochten jullie de finale winnen?

"Juichen! En bier drinken! Huilen van blijdschap! Peter wil trouwens ook al heel lang een grote Marshall rock versterker. Het liefst meerdere, maar die waren hem altijd te duur. Oh, en zijn Tomos is ook kapot. Misschien kan er nog een Spartametje vanaf."