#KPVF15: Abdomen wint de Kleine Prijs van Friesland

Prachtige finale tijdens afscheid Poppodium Romein

Tekst: Marije Heida | Foto's: Keri Stoelinga ,

Twee belangrijke pijlers van de Friese popmuziek ontmoeten elkaar op een bijzondere avond. Na negen jaar Poppodium Romein in de Westerkerk mogen de finalisten van de Kleine Prijs van Friesland - jaargang 32 inmiddels - als één van de laatsten het podium bestijgen. Het wordt een bijzonder enerverende avond met een sterke finale, verrassende winnaars en veel rook met dank aan The Homesick.

Wiebe Kaspers
Het podium wordt als eerste ingericht voor Wiebe Kaspers en zijn twee kompanen Daan Slagter op drums en bassist Florian den Hollander. Kaspers overtuigt in de voorronde de jury al met zijn muzikaliteit, maar ook de twee anderen vallen op wat betreft beheersing van hun instrumenten. Kaspers oogt vrij ontspannen en ondanks dat de zaal nog niet vol staat, vindt hij goed contact met het publiek. Kaspers zingt zowel Fries- als Nederlandstalige nummers die goed passen in de theaters. Maar ook op dit mooie podium komen ze goed tot hun recht. Het geluid is vol en klinkt overtuigend, wellicht mede door zijn mooie nieuwe mini-vleugel die hij zonder zichtbare moeite bespeelt.
 
De jury roemt zowel Slagter als Den Hollander vanwege de beheersing van hun instrumenten. Ze winnen dan ook de muzikantenprijzen voor respectievelijk Beste Drummer en Beste Bassist. Ze krijgen het nieuws te horen via de broer van Wiebe Kaspers, die vervolgens met de beide heren aan de telefoon de cheques van €100,- in ontvangst neemt. 

Heartgrown
Een bijna groter contrast kun je je niet voorstellen zodra na Wiebe Kaspers Heartgrown het podium overneemt. Deze mannen zijn compleet gefocust op het neerzetten van de meest energieke show ooit. Dat het vol levenslust en passie zit staat als een huis. Zanger Ivaylo Argirov zingt, schreeuwt, springt en sloopt de boel - met name het drumstel - met heel zijn lijf en leden. Ook spaart hij zijn stem niet gedurende twintig minuten, want hij trekt het uit de toppen van zijn tenen. Toch lijkt het dat de zenuwen ook parten spelen, want her en der loopt het soms niet heel gesmeerd. De intensiteit en energie waarmee de heren hun muziek brengen compenseert daarentegen een hoop. Het mooiste aan deze hardcore band is de interactie die de mannen zowel onderling hebben als met het publiek. 

Dat ze uiteindelijk de publieksprijs in de wacht slepen is daarom ook niet verwonderlijk. Je hoeft niet per se van het muziekgenre te houden om toch te kunnen waarderen wat deze mannen laten zien aan show en positiviteit, met name voortgedreven door frontman Argirov. Met de publieksprijs krijgen ze €1000,- in de handen gedrukt. Dit bedrag mogen ze besteden aan een videoclip of artwork van studio July Interactive uit Hurdegaryp.
 
Daan van Beijeren
Daan van Beijeren is de man die weer wat rust in de zaal kan brengen met zijn liedjes. In de aanloop naar de finale heeft hij een hele band om zich heen verzameld. Naast een drummer, bassist en toetsenist lenen zijn liedjes zich ook voor de mooie klanken van een cello. Hij geeft aan erg gespannen te zijn voor het optreden in de finale, hetgeen niet weerklinkt in zijn stemgeluid. Nu leren we inmiddels al jaren van talentenshows op televisie dat de beste performers hun stem onder controle hebben, ook al zijn ze bloedzenuwachtig. Van Beijeren heeft dus de goede genen voor een zanger met zenuwen, want zijn stem klinkt daadkrachtig en helder. 

Tijdens het eerste nummer breekt hij, tijdens het enthousiast meekloppen op de maat van de drums, op zijn gitaar een snaar. Tijd om deze te vervangen in die korte tijd is er niet, dus improviseert hij als de beste en zal een ongetrainde luisteraar het verschil niet horen. Deze manier van spelen levert hem dan ook de muzikantenprijs voor Beste Gitarist van de avond.
Lesbian Death Replica
Lesbian Death Replica is zonder twijfel de meest interessante act van de avond. De club jonge mensen kent elkaar van de Popacademie en sluiten zich op in de oefenruimte om te kijken hoe ver ze met dit project kunnen komen. Het resultaat: getalenteerde jonge mensen die niet bang zijn om buiten de lijnen te kleuren. Ze zoeken naar hun eigen geluid, experimenteren met stemmen, materiaal en de ruimte om zich heen. In deze methode schuilt hun grote kracht. Ze halen op het nippertje de finale, na een slechte uitvoering tijdens de halve finale. De jury geeft ze toch een kans vanwege hun potentie en een eigen sound. In de finale laten ze dat goed zien en horen. De stem van Hiltje Andringa is indrukwekkend mooi, de composities sluiten naadloos op elkaar aan en het is een genot om deze muzikanten bezig te zien. Dat de muziek daarentegen veel concentratie van het publiek vergt geeft in die zin niet.

Het is de jury van vanavond ook opgevallen dat Hiltje Andringa met haar stem een bijzondere plek inneemt in de Friese popscene. Haar heldere, toonvaste en indrukwekkende stem is de reden om haar uit te roepen tot Beste Zanger(es) van de avond. Gelukkig is er ook nog een categorie Beste Overige Instrumenten, want als er iemand in aanmerking komt voor deze prijs, is dat Jaap van der Velde. Hij laat wederom op meerdere manieren tijdens het optreden zien dat hij veel instrumenten in zijn macht heeft.
 

Mijke Eryng
In de loop van de tijd verzamelt Mijke Eryng, net als Daan van Beijeren, steeds meer muzikanten om zich heen. Het lijkt haar veel zekerheid te geven, want het speelplezier met mensen om zich heen straalt van haar af. Af en toe is nervositeit hoorbaar in de stem van Eryng, maar op de momenten dat het krachtig moet zijn, is dat het ook. De pop/folk liedjes van Eryng zijn sterk in opbouw en afwisselend Engels- en Nederlandstalig. De nummers van de set vloeien prettig in elkaar over, waarbij het laatste nummer het sterkst uit de bus komt. 

Abdomen
Met een wildcard bereiken de mannen van Abdomen de finale van de Kleine Prijs. Aan de muzikale originaliteit wordt getwijfeld tijdens de halve finale, maar qua stage-performance, energie en groeimogelijkheden bestaat zeker geen twijfel. Met hun grunge/garage nummers zijn ze in staat een groot deel van het publiek helemaal los te krijgen. Veel aanhang zingt alle nummers van de onlangs uitgebrachte EP I Belong Down uit volle borst mee. Degenen die de band het afgelopen halfjaar hebben gevolgd zullen de groei duidelijk hebben opgemerkt. Ze stralen alle drie zekerheid uit en durven voluit gas te geven.

Al deze elementen maken dat de jury - bestaande uit Arris Roordink (Alles Los Agency), Kimberly van der Velden (programmeur Studio K) en Jelmer Luimstra (freelance popjournalist) - Abdomen uitroept tot winnaar van de Kleine Prijs van Friesland. "Abdomen is een band waarvan we denken dat ze het komende jaar nog flink kan groeien. De Kleine Prijs is daarmee een duwtje in de juiste richting", aldus de jury. Ze zagen een jonge, frisse en goed op elkaar ingespeelde band die ook nog eens de zaal goed kan meekrijgen.
 


Rokerige afsluiting Kleine Prijs 

The Homesick laat tijdens het juryberaad nog maar eens zien waarom ze vorig jaar de Kleine Prijs hebben gewonnen. Ook zij mogen zich bovenaan scharen in de categorie ‘Groeiers’, want ze spelen vanavond sterk en overtuigend. In het kader van de ultieme promotie van hometown Dokkum is Elias Elgersma geheel gehuld in het tenue van de amateurvoetbalclub VV Dokkum. Bassist Jaap van der Velde (ja wel, daar is hij weer) en drummer Eric Baanwijk geven hun vrouwelijke kant een kans door het dragen van een (afzichtelijke) jurk. 

Het rebelse en creatieve karakter van de band wordt geroemd tot ver buiten Friesland. Na het optreden blijkt maar weer dat de breinen van deze jongens tot een hoop in staat zijn. In de zoektocht om op een ludieke manier het optreden af te sluiten en afscheid te nemen van Romein, bedenken ze het om rookbommen te ontsteken. Vaak blijkt dat het bedenken van een dergelijke actie in je hoofd leuker is, dan misschien in de praktijk blijkt. Gelukkig heeft het merendeel in de zaal door dat het om een grap gaat. Daardoor breekt geen paniek uit. Het had dus ook heel anders kunnen aflopen, waardoor wellicht één van de leukste feesten van het jaar niet verder had kunnen gaan. 


---
Gezien: Finale Kleine Prijs van Friesland
Waar: Poppodium Romein tijdens RomEinde dag 2
Wanneer: Zaterdag 23 mei 2015
Opkomst: Uitverkocht