#KPVF15: Kleine Prijs van Fryslân vanavond van start

“De Kleine Prijs is op zijn mooist als er een band naar voren komt die ver buiten de gebaande kaders durft te kleuren”

Redactie ,

De komende maanden slaat het circus 'Kleine Prijs van Fryslân' haar tenten weer op in de provincie. Meer dan vijfendertig deelnemers verspreid over zeven voorrondes in verschillende Friese dorpen en steden over de hele provincie gaan met elkaar de strijd aan. Met als doel een plaats in de halve finales in Iduna in Drachten en Het Bolwerk te Sneek. Maar uiteindelijk draait het een plekje in de grote finale in Poppodium Romein en eenmaal daar, de Kleine Prijs van Fryslân 2015 te winnen!

Voor de negenentwintigste keer organiseert Friesland Pop de Kleine Prijs van Fryslan. Al die jaren had de organisatie hetzelfde belangrijke doel voor ogen: het creëren van op-
treedmogelijkheden voor beginnende Friese popartiesten. In de voorgaande jaren kende de Kleine Prijs landelijk doorgebroken winnaars als Mr. Wallace, Daily Bread, Sväva. Het afgelopen jaar kende de KPvF in The Homesick een gedroomde winnaar! Een band die, in het kielzog van Yuko Yuko volop de schijnwerpers op zich gericht weet en op de drempel van een definitieve doorbraak staat. Een mooi visitekaartje voor de Kleine prijs.

3VOOR12/Friesland blikt vooruit met Peter Dijkstra, verantwoordelijke namens Fries-
land Pop voor de Kleine Prijs van Friesland 2015 en vraagt hem of hij tevreden is over de het aantal aanmeldingen dit jaar. “Het is altijd spannend om te zien wat er jaar-
lijks aan aanmeldingen binnenkomt. Dat we elk jaar weer zo'n veertig deelnemers mogen begroeten is prachtig. Dat zegt iets over hoe actief de Friese popcultuur is. Dit jaar is het de negenentwintigste keer dat de Kleine Prijs wordt georganiseerd en in al die jaren is het aantal aanmeldingen ongeveer gelijk geweest. Voor zo'n relatief kleine provincie, is dat best bijzonder. Met de komst van de Academie voor Popcultuur en D'Drive is de voedingsbodem alleen maar toegenomen”, aldus Peter Dijkstra.

Naast de bekende podia, doet de Kleine Prijs dit jaar ook enkele nieuwe zalen aan, Dijkstra hierover: “Het is altijd goed om te variëren met de locaties. Vorig jaar deden we dat met Balk. Dit jaar doen we dat met Theater De Koornbeurs in Franeker, waar bands gebruik kunnen maken van een prachtige accommodatie en De Twee Gemeenten in Jirnsum. Na de verbouwing en investering hebben ze ons zelf benaderd om als locatie deel te nemen. Het vertrouwde it Badhús in de Westereen zijn we kwijtgeraakt als locatie, maar de organisatie in de Westereen heeft zelf een voorronde in it Koartling in Buitenpost geïnitieerd.”

Over wat Dijkstra verwacht van de Kleine Prijs van Fryslân kan hij kort zijn: “Bands die ons verbazen.” Hij voegt daar aan toe: “De Kleine Prijs is op zijn mooist als er een band naar voren komt die ver buiten de gebaande kaders durft te kleuren. Dat je er naar staat te kijken en denkt: waarom heeft nog niemand dit gehoord of gezien? Verder hoop ik artiesten te zien die er écht voor gaan. Die een droom hebben en daarin geloven. Bands die dus meedoen om te winnen en niets minder dan dat.”

Heeft de projectleider zelf al wat interessante dingen gehoord tussen de inzendingen? “Natuurlijk hoor je verschil in de aanmeldingen. Sommige bands hebben beduidend meer energie gestoken in een goede demo, anderen hebben al wat podiumervaring en enkeling heeft zelfs al op de nationale radio gespeeld. Ik laat het aan het publiek en de jury over om te beoordelen wat daar de waarde van is. Als je kijkt naar winnaars uit het verleden dan zitten daar acts tussen die niet per definitie op het eerste gehoor de beste waren.” 

Voorbeelden? “Ik weet nog dat ik vorig jaar The Homesick zag in een voorronde in muziekcafé Scooter'S. Tussen alle noise door, hoorde je al wel dat het knappe liedjes waren, maar de band had toch een wildcard nodig om de finale te halen. Met misschien wel de meest eigenzinnige show van de avond, pakten ze uiteindelijk de winst in Romein. De rest is geschiedenis.” 

De Kleine Prijs van Friesland 2015 gaat vanavond van start om 19:30 uur in de Musykfabryk in Heerenveen. Voor verdere informatie en overige speeldata: kleineprijsvanfryslan.nl/locaties.