Neushoorn als thuishaven Neushoorn als thuishaven

Deel 7: Popronde Leeuwarden

, Tekst: Theo van der Veer

Neushoorn als thuishaven

Deel 7: Popronde Leeuwarden

Tekst: Theo van der Veer ,

In oktober zal Neushoorn eindelijk zijn deuren openen. Een gloednieuwe, culturele plek in hartje Leeuwarden, waarvoor enkele maanden terug Jan Pier Brands als directeur werd aangesteld en de verwachtingen hooggespannen zijn. Naast het organiseren van een heleboel eigen activiteiten, gaat Neushoorn ook samenwerkingen aan met een ruime hand vol Friese initiatieven. De gezichten achter deze initiatieven vertellen over hun plannen en verwachtingen met deze keer: de Popronde Leeuwarden.

Hoewel Popronde Leeuwarden niet wekelijks of maandelijks maar slecht eens per jaar een evenement zal organiseren, is het toch een belangrijke speler in Neushoorn. Popronde Leeuwarden maakt deel uit van Popronde Nederland. “Popronde selecteert ieder jaar de interessantste talentvolle bands, die het hele jaar door het land kunnen toeren. Bands komen zo de provinciegrens over en kunnen zich presenteren aan heel Nederland”, aldus Eva van Netten (coördinator van Popronde Leeuwarden). De frontvrouw van BlackboxRed is in het dagelijks leven ook boeker/manager bij Wolf.Atlas en betrokken bij verschillende evenementen en organisaties, zoals Welcome to the Village en Podium Asteriks. Van Netten organiseert Popronde Leeuwarden samen met Niels Lahuis (oud-3VOOR12/Friesland hoofdredacteur en tegenwoordig schrijver voor OOR en Musicmaker) en Jered Boxman (één van de vier  productieleiders bij Neushoorn).

“Wij zijn verantwoordelijk voor Popronde Leeuwarden. Dat betekent locaties betrekken, bands boeken, PR onderhouden, de bands goed verzorgen en natuurlijk een hele leuke avond neerzetten”, vertelt van Netten. “We willen zoveel mogelijk locaties betrekken in de stad, zodat zoveel mogelijk bands een kans krijgen om te spelen. Neushoorn is natuurlijk bij uitstek geschikt voor nieuw talent om zich te presenteren. We organiseren hier ook de afterparty van Popronde Leeuwarden! Het podium mag tot laat open, dus kan er lang gefeest worden”, voegt ze er nog aan toe.

“De samenwerking met Neushoorn biedt ons sowieso nieuwe, interessante mogelijkheden”, vult Lahuis haar aan. “Het geeft Popronde Leeuwarden nét dat beetje extra. Natuurlijk beschikten we met Romein ook over een uitstekende locatie maar met Neushoorn gaan we dit jaar een stapje verder.” Daarnaast werkt de organisatie van Popronde Leeuwarden voor een een groot deel met dezelfde mensen als in Romein en verloopt de samenwerking net zo prettig als vorig jaar. Lahuis is hierdoor redelijk verrast: “Ik moet eerlijk bekennen dat ik behoorlijk kritisch was op de komst van Neushoorn. De toegevoegde waarde ontging mij lange tijd maar na een gesprek met Jan Pier Brands voor de Moanne ben ik gerustgesteld en ook bijna overtuigd.”

Lahuis benadrukt daarbij het woord ‘bijna’. Neushoorn is namelijk nog niet klaar en de eerste concerten moeten nog plaatsvinden: “Dat is nog even afwachten. Maar als ik kijk naar wat de komst van Neushoorn kan betekenen voor Leeuwarden dan zie ik positieve mogelijkheden. Niet alleen met het oog op 2018 want je moet ook verder kunnen kijken dan dat.” Volgens Lahuis kan Neushoorn grotere artiesten naar Leeuwarden halen en interessante projecten opstarten: “Maar vooral jong talent helpen zichzelf te ontwikkelen. Dat is het belangrijkste naar mijn mening.”

Jered Boxman werkt dit jaar voor het eerst mee aan organisatie van Popronde Leeuwarden: “Ik vind het tof dat ik de kans krijg om iets bij te dragen en te leren.” In het verleden was hij al betrokken bij festivals als Welcome to The Village, UITfestival en recentelijk nog Freeze Festival. Boxman: “Welke uitdagingen er voor het komende jaar nog op het programma staan weet ik nu nog niet, dat is altijd spannend!” Het organiseren van de Popronde in Leeuwarden is niet een productie die het hele jaar in beslag neemt en dus kan Boxman zich de rest van het jaar volledig richten op ander klussen én zijn nieuwe baan bij Neushoorn: “Ik kijk er naar uit om aan de slag te kunnen. Op dit moment zijn we bezig met plannen maken hoe we dit willen inrichten en wat we nodig hebben.”

Popronde Leeuwarden vindt plaats op vrijdag 30 oktober. Op verschillende podia in de stad, waaronder Neushoorn, zullen talentvolle Nederlandse bands zoals St. Tropez, Rita Zipora en Alexi Lalas optreden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland