Neushoorn als thuishaven Neushoorn als thuishaven

Deel 5: Hardcore Woensdag

, Tekst: Marinthe de Hek

Neushoorn als thuishaven

Deel 5: Hardcore Woensdag

Tekst: Marinthe de Hek ,

In oktober zal Neushoorn eindelijk zijn deuren openen. Een gloednieuwe, culturele plek in hartje Leeuwarden, waarvoor enkele maanden terug Jan Pier Brands als directeur werd aangesteld en de verwachtingen hooggespannen zijn. Naast het organiseren van een heleboel eigen activiteiten, gaat Neushoorn ook samenwerkingen aan met een ruime hand vol Friese initiatieven. De gezichten achter deze initiatieven vertellen over hun plannen en verwachtingen met deze keer: Hardcore Woensdag.

Evan Meijer is sinds 2011 verbonden aan Hardcore Woensdag, de tijd waarin hij aan D’Drive de opleiding Event Management deed. School vroeg hem een fictief evenement op te zetten. "Dat vond ik echt niks. Ik wilde echt shows gaan programmeren en uitvoeren, met bands die ik zelf vet vond", vertelt Meijer. Poppodium Romein zocht nog programma op de woensdag. "Ik zag er wel potentie in om op woensdagen shows te organiseren. Daarnaast was er binnen de hardcore-scene niemand die structureel hardcore boekte in Friesland. Daardoor kreeg ik meteen veel goodwill van regionale bands."

Wat tref je aan, als je komend seizoen op je dooie gemakje ‘s woensdags Neushoorn binnenwandelt? Meijer: "Voor een laag prijsje een mooie hardcore-programmering, dat is wat we wilden. Om dat te kunnen realiseren zijn we video’s gaan opnemen van de optredens, die we onder het geluid van studio-opnames van de band zetten. Zo konden we iets terugdoen voor de bands die kwamen spelen. Wij een goede band, ook van buiten de regio en - tegen een fatsoenlijk tarief – zij een mooie videoclip."

De woensdagavond is geen toeval, maar een strategische zet. "Op woensdag hebben veel mensen geen plannen, studenten kunnen met hun OV-kaart gratis reizen en bovendien hebben veel bands nog geen shows staan." Jan Pier Brands, de directeur van het Harmoniekwartier, vroeg Evan Meijer al een tijd geleden om mee te werken aan Neushoorn. "We hadden gelijke doelen, dus waarom zou je dan niet samenwerken? Jan Pier wilde graag doorgaan waar Poppodium Romein is opgehouden. Neushoorn is een soort Romein 2.0 voor ons." 

Het stimuleren van lokaal en landelijk hardcore-talent is belangrijk voor Meijer. Winst maakt hij niet, geld gaat naar onkostenvergoedingen en gages. "Iedereen van Hardcore Woensdag doet deze shows vrijwillig. Wat dat ons brengt? Psychische voldoening, en een kater op donderdag." Is Meijer dan niet bang dat zo’n grote zaal ook hogere kosten met zich meebrengt? "Neushoorn vergeet de kleine en middelgrote acts echt niet. Ik verwacht daarom dat we een heel breed publiek gaan trekken. Niet alleen focussen op een kleine groep stromingen, maar ook op de belangenbehartiging van nichegroepen." Volgens Meijer is Neushoorn daarom in alle opzichten een aanwinst.

Bands die met Hardcore Woensdag samenwerken zijn onder andere Manu Armata uit Harlingen. Zij werken momenteel aan een nieuwe plaat. SWIMORDROWN, één van Meijers persoonlijke favorieten, heeft het initiatief reeds benaderd om shows te gaan doen. "Waar ik zelf ook heel erg naar uitkijk is onze seizoensopener: 30 september spelen Doodskop uit Hoofddorp en 13Steps uit Drachten. Dat wordt neet!"

Hardcore Woensdag vindt elke laatste woensdag van de oneven maand plaats. 25 november kunnen alvast in de agenda zetten. Deuren gaan open om 20.00 uur. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland