Neushoorn als thuishaven Neushoorn als thuishaven

Deel 4: Friejam

, Tekst: Marinthe de Hek

Neushoorn als thuishaven

Deel 4: Friejam

Tekst: Marinthe de Hek ,

In oktober zal Neushoorn eindelijk zijn deuren openen. Een gloednieuwe, culturele plek in hartje Leeuwarden, waarvoor enkele maanden terug Jan Pier Brands als directeur werd aangesteld en de verwachtingen hooggespannen zijn. Naast het organiseren van een heleboel eigen activiteiten, gaat Neushoorn ook samenwerkingen aan met een ruime hand vol Friese initiatieven. De gezichten achter deze initiatieven vertellen over hun plannen en verwachtingen met deze keer: Friejam.

Friejam is een relatief nieuwe jazzorganisatie in Friesland, die als doel heeft om het spelen van jazz in Fryslân tot bloei te brengen. "Er zijn veel te weinig podia voor Friese jazzmuzikanten. Daarnaast wordt er veel te weinig aan opleiding gedaan. Voor vijf jazzmuzikanten was dat aanleiding om Friejam op te richten. We bestaan nu een jaar en hebben al diverse concerten en workshops georganiseerd. We hebben echt een vliegende start gehad", geeft voorzitter Hans Ritman aan.

Een nieuwe ontwikkeling dus, net als Neushoorn, dat in 2015 in Leeuwarden geopend wordt. De samenwerking is dan ook voor de hand liggend, volgens Ritman. "In Leeuwarden waren we, naast Fire Café, op zoek naar een vaste locatie voor concerten en workshops. We zochten naar een plek met het karakter van een jazzcafé. Bij Neushoorn is dat allemaal mogelijk. Daarnaast willen we meer aansluiting zoeken bij jongeren en andere muziekstijlen. Dat vind je daar beide."

Friejam is dus gebaat bij het herbergen van hun activiteiten bij Neushoorn. Maar ook voor Neushoorn kent de samenwerking positieve gevolgen. "Het is een win-win-situatie. Wij brengen de jazz-expertise in en Neushoorn biedt ons een prachtige locatie met prima faciliteiten. We hopen dat er ook cross-overs gaan ontstaan met andere organisatoren en bands, of ze nu jazz spelen of iets anders. Samen vernieuwende muziek maken is het mooiste wat er is."

Een voorbeeld van een eerste Friejam-concert is dat van jonge, Amsterdamse jazzband Bruut!, op 11 oktober. "We verheugen ons enorm op ons eerste concert. Bruut!, met oud-Leeuwarder Maarten Hogenhuis op sax, is één van de meest creatieve en vernieuwende jazzbands van dit moment."

Naast genieten van concerten in het nieuwe podium kunnen muzikanten ook zelf in actie komen. Daartot roept Ritman met enthousiasme op. "Vanaf half oktober starten onze workshops. We spelen daarmee in op een bestaande behoefte, want steeds meer jongeren spelen jazz. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee! Ook een jazzcafé op dinsdagen is ons streven. Jamsessies horen daar wat ons betreft vanzelfsprekend bij: iedere muzikant kan dan meedoen."

Naast workshops zijn er ook masterclasses te volgen. Een voorbeeld daarvan is de Billy Holiday-masterclass. Daarbij krijgen jongeren op drie zaterdagen zangles van Astrid Seriese, volgens Ritman de beste vertolkster van Holiday in Nederland. Naast plaatsen in de masterclass zijn er ook genoeg lege plekken om opgevuld te worden bij jazzleerorkest Ananazz. Zij repeteren elke vrijdagmiddag in Neushoorn onder leiding van saxofonist Kees Romers. "Je kunt je tot slot ook opgeven als lid van Friejam. Je krijgt dan flinke korting op concerten en deelname aan workshops. We hopen echt dat veel jongeren er voor zullen kiezen om zich bij ons aan te sluiten!"

Opgeven voor de Billy Holiday-masterclass kan door te mailen naar info@friejam.nl. Meer informatie over jazzleerorkest Ananazz? Check de website van Friejam. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland