#BFF15: Ali B In Beeld

Op Volle Toeren-act sluit perfect aan bij het bevrijdingsgevoel

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Froukje Venema ,

Als er iemand weet hoe hij het oranjegevoel weet over te brengen op het publiek bij de Mainstage, dan is het wel Ali B. Omdat het optreden in Assen vanwege de storm wordt afgelast treedt de Marokkaanse rapper in Leeuwarden pas voor het eerst op. Samen met Brownie Dutch en Darryl gaat Ali B ‘Op Volle Toeren’. Dat wil zeggen: Rapversies van Dennie Christian, Het Goede Doel en Lenny Kuhr.

Ali B, Befrijdingsfestival Fryslan, Mainstage, dinsdag 5 mei 2015
 
We zijn amper één minuut onderweg en zowat het hele plein zwaait al mee met Rosamunde (Dennie Christian). Op dat moment is duidelijk dat Ali B van tevoren precies weet wie zijn publiek is: jong, oud, gezinnen en vriendengroepen. Iedereen vermaakt zich kostelijk met deze act. Niet alleen haalt de ‘knuffelmarokkaan’ Neerlands klassiekers door de rap-mangel, ook eigen hits zoals Rampeneren en Baas! passeren de revue. Bij laatstgenoemde nummer vraagt Ali B zich af wie in Friesland de grote baas is. Pakweg duizend mensen antwoorden: "Wij zijn hier de grote baas!". 

Desondanks maken de klassiekers zoals België (Het Goede Doel) en De Troubadour (Lenny Kuhr) de meeste indruk. De rap-covers vormen een ideale mix tussen popmuziek uit je ‘moers taal’ en eigentijdse rap. Kortom, zonder op een verkapt piratenfestijn te gaan lijken is de Op Volle Toeren-act een regelrechte schot in de roos.