#WTTV14: Taymir maakt het plaatje compleet #WTTV14: Taymir maakt het plaatje compleet

Vintage look en sixties sound

, Tekst: Marije Heida | Foto's: Jelmer Hobma

#WTTV14: Taymir maakt het plaatje compleet

Vintage look en sixties sound

Tekst: Marije Heida | Foto's: Jelmer Hobma ,

Het zelfvertrouwen van de piepjonge Haagse band Taymir moet inmiddels tot in de wolken reiken door de stroom aan positieve feedback na de lancering van debuutalbum Phosphene in 2013. Heel wat grote jongens (o.a. OOR, 3FM, 3voor12, Volkskrant) bombardeerden Taymir tot de grote belofte van 2014 met hun frisse jaren 60 indie-pop sound. Met al een aantal indrukwekkende optredens achter de rug, ligt vandaag het Welcome to The Village publiek aan hun voeten.

HET CONCERT:
Taymir, Welcome to The Village, Bontebok, vrijdag 18 juli 2014

DE ACT:
AAAAAH! Deze kreet zou elke jonge muzikant slaken als hij of zij op een willekeurige ochtend om zes uur richting de 3FM studio rijdt om op te treden bij Giel Beelen. En laat AAAAAH nou ook de titel van de eerste single zijn die een paar weken eerder uitkwam. De productie van het debuutalbum stond onder de bezielende begeleiding van Di-rect bassist Bas van Wageningen. Vrij snel na de release van Phosphene kregen de vier mannen van Taymir uitnodigingen om op grote festivals te spelen als Noorderslag, The Great Escape, Pinkpop, Paaspop en noem ze allemaal maar op. Daar hebben ze op menig boeker en manager veel indruk gemaakt met hun strakke en enthousiaste spel. Optredens in het buitenland liggen in het verschiet. Maar natuurlijk mag een optreden in het tijdelijke dorp van Welcome to The Village niet ontbreken op hun zomerse tocht door eigen land.

HET NUMMER:
Na de aanstekelijke eerste single AAAAAH brengt Taymir All We Know uit. Het is wederom een leuk en catchy nummer dat in een kleine twee minuten tot een afronding komt. Ze spelen de nieuwe single halverwege de set nadat al meerdere malen wordt gerefereerd aan het snikhete weer. Het aangelopen publiek staat inmiddels in de schaduw, waarbij de Taymir-boys nog even moeten doorbikkelen in de volle zon. 

HET MOMENT:
Wanneer de herkenbare klapjes van het intro van AAAAAH ingezet worden, volgt er een blije golf van herkenning bij het publiek. Grote glimlachen, swingende billen en zelfs springende mensen - met dit warme weer (!) - zijn een feit.

OOK OPMERKELIJK:
Het jonge honden gehalte druipt er letterlijk (zweet, veel zweet) en figuurlijk vanaf bij de heren van Taymir. Ze voelen zich blijkbaar goed thuis op het podium aangezien het er niet op lijkt dat ze uit zenuwachtigheid of onzekerheid geintjes maken en uithalen met elkaar. Getuigend van durf is het inzetten van een een 24 uur jong nieuw nummer. Hier klinken wel enige zenuwen door bij de aankondiging van het nummer, maar na afloop lijken ze meer dan tevreden. 

HET PUBLIEK:
Door de zon inmiddels opgewarmd moeten een aantal mensen even aangespoord worden tot actieve deelname aan het optreden. Maar gaandeweg lopen meer mensen het veld op en worden ze aangestoken door de indie-popsongs van Taymir.

HET OORDEEL:
Na afloop van het optreden liepen er zeker 150 man na een half uur nog het refrein van AAAAAH te neuriën. Dit is het effect wat de muziek van Taymir op je brein heeft. Het blijft hangen, is aanstekelijk en verrassend leuk. De zon, de vintage look door de aankleding van het podium en Taymir met hun sixties sound en vrolijkheid zorgde voor een volledig plaatje op de vooravond van Welcome to The Village. Een ander aspect van het succes van Taymir is naast de samenzang ook zeker de stem van zanger Bas Prins. Zeer toonvast en met een heel aangenaam geluid.  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland