#WTTV14: Moss overtuigt deels tijdens uitgekiende set #WTTV14: Moss overtuigt deels tijdens uitgekiende set

Aandacht trekken van publiek blijkt lastige opgave

, Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Jelmer Hobma

#WTTV14: Moss overtuigt deels tijdens uitgekiende set

Aandacht trekken van publiek blijkt lastige opgave

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Jelmer Hobma ,

Het nieuwe album We Both Know The Rest Is Noise gaat van energiek en uptempo naar zweverig en dromerig. Deze dynamiek komt ook naar voren tijdens het optreden van Moss op Welcome to The Village. Met een goed uitgekiende set tracht Moss de Bontebok mee te krijgen. Het publiek lijkt het allemaal prima te vinden. Stilaan wordt er genoten van de muziek, het weerzien met oude vrienden en de koude pilsjes. Het blijkt alleen een pittige opdracht om de aandacht te houden.

HET CONCERT:
Moss, Welcome to The Village, Bontebok, vrijdag 18 juli

DE ACT:
Moss is een alternatieve rockband, opgericht in 2003. Het viertal heeft na het ruigere album We Both Know The Rest uit 2009 en het bejubelde album Ornaments uit 2012 een nieuw album gelanceerd: We Both Know The Rest Is Noise. Daarbij hebben ze naar eigen zeggen geprobeerd om de twee voorgaande albums qua energie en stijl samen te voegen. Tijd om het nieuwe werk live te tonen.

HET NUMMER:
Blijkbaar is de gloednieuwe single She’s Got A Secret perfect in zijn eenvoud. Beluister je hem thuis is het nummer prima te beluisteren. Maar de ware kracht ervaar je live. De stroboscopen, de gitaarriffs, de Iggy Pop-achtige lyrics. Het complete nummer zet een deel van het publiek tijdelijk aan tot enkele sprongetjes en dansmoves. Een nieuwe festivalkraker is een feit.

HET MOMENT:
Op het moment dat zanger Marien Dorleijn halverwege het concert het volgende nummer opdraagt aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, staan de meeste bezoekers op en klappen massaal. Letterlijk en figuurlijk een staande ovatie. Zodra de eerste riffs van I Apologize volgen gebeurt er iets. Het publiek gaat er goed achter staan. Vooraan beginnen mensen met de handen te zwaaien en wordt er gedanst en gesprongen. Het ‘wij-gevoel’ zorgt voor een kippenvelmoment waarbij velen ongetwijfeld kort stilstaan bij de slachtoffers en nabestaanden van die verschrikkelijke ramp.

HET PUBLIEK:
Verspreid over het Bontebok terrein zitten mensen op de grond, blaast iemand bellen, kletsen oude vrienden bij. Verderop raken enkele supersoakerterroristen verstrikt in een pittig watergevecht. Held onder het publiek is een 5-jarige jongen met joekels van oorkappen die netjes alle bierbekers opruimt. Tijdens het optreden blijft de sfeer gemoedelijk. Kortom, gezelligheid boven alles.

HET OORDEEL:
Met een publiek dat zich prima vermaakt met zichzelf is het altijd een pittige opdracht om de aandacht volledig naar het podium te laten richten. Moss slaagt hier deels in. Met een uitgekiende performance, wellicht ietwat geroutineerd, weet het viertal pakweg de helft van het publiek mee te krijgen. Er is van tevoren goed nagedacht over de opbouw van de set. Daardoor geeft Moss het publiek de kans om uit die comfort-zone te treden en uiteindelijk lekker in de set te komen. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland