#WTTV14: Hef het glas met Balthazar

Loom, zwoel en mooi afsluitend optreden op eerste dag

Tekst: Marije Heida | Foto's: Jelmer Hobma ,

Wat maken die Belgen toch fijne muziek. Is het de lucht, het bier of is genetisch van aard? Het feit is dat de Belgen fier mogen zijn op hun muzikale exportproduct Balthazar. Al een aantal jaren imponeren ze met strak verzorgde live optredens en hebben ze twee kwaliteit albums - Applause en Rats - afgeleverd. Het publiek van Welcome to The Village wordt vandaag de nacht ingestuurd met deze fijne relaxte dagafsluiter.

HET CONCERT:
Balthazar, Welcome to The Village, Bontebok, vrijdag 18 juli 

DE ACT:
Sinds 2004 is Balthazar bezig met het creëren van kleine pareltjes binnen het indie-rock genre. Met het uitbrengen van het debuutalbum Applause in 2010 verwerven ze alle vormen van waardering. Er volgt een indrukwekkende lijst aan optredens op festivals, uitverkochte zalen en als voorprogramma in de Europese tour van The Joy Formidable en dEUS. Met het vervolgalbum Rats (2012) maakt de band internationaal nog meer indruk. Balthazar speelt in het najaar van 2013 dertig shows als voorprogramma in de Europese tour van Editors. Ook deze optredens blijven niet onopgemerkt en worden bekroond met een Music Industry Award voor beste live-act. Er wordt zelfs gefluisterd dat ze inmiddels meer in hun mars hebben dan Editors. Met een geheel eigen geluid en artistieke hoogstanden zijn ze klaar om volledig op eigen benen te staan. 

HET NUMMER:
Nummer vijf van de set behelst de nieuwe single Leipzig. Dit is nog niet op een album uitgebracht maar voor nu alleen digitaal op te sporen. De zachte en zangerige viool, het afzwakken en weer oppakken van het ritme zijn typische elementen van een Balthazar song.

HET MOMENT:
Niet origineel om te noemen, maar toch de moeite waard is het moment dat de afsluiter van de set, Blood Like Wine, wordt afgerond. De zin ‘Raise your glass to the nighttime’ van deze eerste single wordt door velen de Groene Ster in gescandeerd. Wellicht meteen een ode aan de dames en heren van de organisatie die deze eerste dag fantastisch hebben verzorgd. 

OOK OPMERKELIJK:
Vierstemmige zang hoor je niet vaak bij een band. Veel nummers worden geheel synchroon en in perfecte harmonie ten gehore gebracht.

HET PUBLIEK:
Een groot aantal mensen heeft zich verzamelt voor het Bontebok podium. De sfeer is zwoel en bij de eerste klanken wordt de relaxte toon gezet. Er heerst een kalme rust over het veld. De muziek van Balthazar zet niet persé aan tot het vormen van danscirkels en andere aanverwante dansen. Het publiek blijft wel gebiologeerd kijken en schijnbaar is er na deze eerste warme dag behoefte aan een loom sferisch optreden.

HET OORDEEL:
Soms zijn situaties niet voorspelbaar: dat Balthazar moest optreden op waarschijnlijk een van de zwoelste zomeravonden in het Hoge Noorden is daar een voorbeeld van. Het is de juiste plek, de juiste setting en de sfeer is buitengewoon fijn. De bandleden zijn zeer goed op elkaar ingespeeld en de samenzang is perfect. Veel nummers hebben een positief geladen loomheid die het publiek goed tot zich neemt.