#WTTV14: Bij Zitakula is stilstaan geen optie

Exotische klanken maken de heupen los

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Casper Setz ,

Bij Zitakula is er zeker geen gebrek aan inspiratie. De inbreng van diverse muziekstromingen van de individuele muzikanten in de band zorgen ervoor dat er een onuitputtelijke bron lijkt te zijn voor het schrijven en vertolken van de muziek. Ondanks het korte bestaan van de band, brengen ze probleemloos een volledig repertoire op Welcome to The Village.

HET CONCERT:

Zitakula, Welcome to the Village, Podium Ravenswoud, zondag 20 juli 2014

DE ACT:
Vernoemd naar een exotische parkiet met groengele kleuren en een onderscheidende lokroep, maakt de Amsterdamse negenmans formatie Zitakula muziek wat zich in één woord laat omschrijven als Afrofunk. De muzikanten van Zitakula hebben hun oorsprong in de westers georiënteerde funk, samba, jazz en soul. Voeg daarbij ingrediënten uit de Braziliaanse, de Ghanese, Nigeriaanse en Ethiopische muziek toe en je hebt de Afrofunk van Zitakula. De band is vorig jaar opgericht, in deze korte tijd hebben ze al een flink repertoire geschreven. In april van dit jaar bracht Zitakula het gelijknamige debuutalbum uit met vier nummers erop.

HET NUMMER:
Start looking, go looking
. Bij het refrein van het nummer You Need Less, You Want More laat frontman McLeed het publiek meezingen.

HET MOMENT:
Meteen bij de eerste klanken van de muziek begint het publiek spontaan met dansen.

OOK OPMERKELIJK:

Voor hun debuutplaat hadden ze slechts één studio-dag nodig om op te nemen.

HET PUBLIEK:

Naast de exotische klanken, werkt het spelplezier wat de band laat zien aanstekelijk. Stil blijven staan bij de muziek van Zitakula is geen optie. De bereidheid van het publiek om mee te zingen met de refreinen wanneer daar om gevraagd wordt door frontman McLeed, is hoog.

HET OORDEEL:

Zitakula heeft leuke thema's in de composities - ze doen denken aan bigbands - zoals die van dirigent, arrangeur en componist Janko Nilovič uit begin jaren zeventig. Zitakula is, op basis van wat ze live ten gehore brengen, meer gericht op toegankelijkheid. Bij de band is zeker genoeg finesse te bespeuren, die hun prima in staat stelt tot het componeren van leader muziek voor een film of televisieprogramma. Frontman McLeed weet het publiek om zijn vinger te winden, daar waar een oproep van hem tot meezingen wordt gedaan. Aanstekelijke exotische ritmes en spelplezier maken dat de band veel bijval krijgt van het publiek. Het enige gemis is een lekkere cocktail in de hand.