#WTTV14: William Seen's Transport Music betoverend mooi

Publiek zit en absorbeert authentieke popliedjes

Tekst: Marije Heida | Foto's: Jelmer Hobma ,

Een dorp bevat altijd een kerk, een dorpsgek en trouwe bewoners. Onder de trouwe bewoners van dit dorp; de heren van William Seen’s Transport Music. Vorig jaar stonden ze paraat, maar werd het dorp ontruimt vanwege hevig onweer. In de avond hadden ze wel een doorstart als huisband tijdens de ode aan The Serenes. Vandaag laten de mannen eindelijk horen in ‘the Village’ wat ze zelf muzikaal te bieden hebben.

HET CONCERT:
William Seen’s Transport Music, Welcome to The Village, Ravenswoud, zaterdag 19 juli

DE ACT:
Hoe zonde is het dat wij als luisteraars nog niet meer materiaal op CD - dan wel vinyl - in huis hebben van deze mannen? Over een tijdspanne van tien jaar is de opbrengst slechts één album. Maar dan wel een hele mooie. Drijvende kracht zanger/gitarist/songwriter Egbert van der Werff werkte zelfs gedurende een aantal jaar, wonend in Canada, met zijn bevriende collega-muzikanten aan dat ene album Can I Sit Here And Absorb? (2012). Met sporadische optredens brengen zij hun gitaarpop liedjes met prachtige samenzang ten gehore. Een fijn gegeven is dat op dit moment gewerkt wordt aan de opvolger van het debuutalbum. 

HET NUMMER:
Sunkeneyed kwam als eerste single uit en wordt vandaag als tweede nummer van de set gespeeld. Vooral dit nummer is zeer representatief voor de ijzersterke chemie tussen de heren. Het intro laat een lekkere opmaat horen waarna zanger van der Werff na twee zinnen wordt aangevuld met de stemmen van zijn bandleden. De samenzang is een van de sterkste punten van William Seen’s Transport Music. Zeer doelgericht en effectief wordt er een herkenbare zestiger jaren sound mee gecreëerd.

HET MOMENT:
In de periode van het werken aan een album is er altijd een moment van de eerste keer een nieuw nummer live spelen. Er heerst daarom wat spanning voor het uitvoeren van een van de laatste creaties. Na de doodnuchtere en relativerende opmerking: “Ach, nou ja, het is maar een popliedje” wordt het nummer ingezet en wordt deze eerste ontmoeting prima ontvangen door het publiek.

OOK OPMERKELIJK:
The Byrds, The Beatles, Beach Boys, Big Star; toevalligerwijs zijn vooral bands beginnende met een ‘B’ de grootste inspiratiebronnen voor de mannen van William Seen’s Transport Music.

HET PUBLIEK:
In 2012 werd het langverwachte album Can I Sit Here And Absorb? uitgebracht. De titel van dit album is een weerspiegeling van wat er zich voor het Ravenswoud podium afspeelt. Het grootste deel van het verhitte publiek zit namelijk heerlijk op het gras met de slippers uit en een drankje in de hand de fijne gitaarpop te absorberen.

HET OORDEEL:
Na de teleurstelling van vorig jaar in verband met het onweer, hebben de heren vandaag een prachtige herkansing. De set is zeer gevarieerd opgebouwd door breekbare, dromerige songs af te wisselen met goed gearrangeerde popliedjes. De band is mooi op elkaar ingespeeld - ondanks schaarse maar intensieve repetitiesessies - en de koortjes verrijken elk nummer zonder te vervelen. Sneak previews van nieuwe nummers beloven wederom een album vol kwaliteit en luisterplezier.