#WTTV14: When We Are Wild zorgt voor relaxte opstarter

Muzikaal medicijn tegen kater en zonnesteek

Tekst: Marije Heida | Foto's: Niels Lahuis ,

Het is half twee in de middag en het programma van Welcome to The Village kan weer opgepakt worden daar waar het vrijdagavond opgehouden is. Strak van de antikater-koffie en van top tot teen in de sunblock mag het publiek de Fryske boys van When We Are Wild in hun armen sluiten. Heerlijk op gang komen met de dromerige en sfeervolle popliedjes die een opmaat zijn voor wat komen gaat.

HET CONCERT:
When We Are Wild, Welcome to The Village, Bontebok, zaterdag 19 juli 2014 

DE ACT:
Vol goede moed slingerden de mannen van When We Are Wild onlangs hun tweede single Where You’re From het digitale netwerk op. Na het uitbrengen van de eerste single ‘Scuse Me (2013) waren critici en mensen met muzikaal inzicht ‘wild’ van enthousiasme. Het jaar 2013 werd een indrukwekkend rondje poppodia in het kader van de Popronde en menig radiostudio werd aangedaan. Maar er kan altijd een tandje bij. In juni van dit jaar reisden oprichter en zanger Hille Stellingwerf en de zijnen af richting het grootste festival van Praag. Op het hoofdpodium stond de band hun folky popsongs voor tientallen duizenden mensen te spelen. Gelukkig arriveren ze weer ongedeerd huiswaarts na een akkefietje met een wiel van de bandbus om deze zomer te vieren op menig festival in eigen land.

HET NUMMER:
De mannen pakken bij nummertje vier van de set de cover Walk On The Wild Side op van Lou Reed. Geheel in de When We Are Wild stijl maken ze er een verrassend lekker nummer van. 

HET MOMENT:
Zowaar zijn tijdens het voorlaatste nummer mensen in beweging gekomen, mede door een aanstekelijk enthousiasme van frontman Hille Stellingwerff. Meisjes rennen blij naar voren en er wordt gedanst. Ook het slotnummer ‘Scuse Me bewijst een sfeervolle afsluiter te zijn. Met een mooie lange opmaat eindigt het optreden met het liedje dat eigenlijk een triestig verhaal verteld van een dame die op een verkeerd moment contact zoekt met haar vroegere geliefde.

HET PUBLIEK:
Stiekem luistert er best veel publiek naar When We Are Wild. De volle zon is voor een hoop mensen nog een stapje te ver dus worden alle vormen van schaduw benut. Dit levert een leuk tafereel aan plukjes mensen verspreid aan de zijkant van het veld onder bomen. Achterin bij de eetgelegenheid zit een grote groep chillende mensen - tevens beschut - heerlijk te luisteren naar de set van de Ljouwerter mannen.

HET OORDEEL:
When We Are Wild zorgt voor een muzikale schaduw - in positief opzicht - op de warme en zonnige tweede dag van Welcome to The Village. De band leent zich heel goed voor een groot veldpodium vol - in minimale kledij gehulde - mensen. De muziek heeft een vol geluid, mede dankzij een donkere, zware basisdrum en solide stemgeluid van Stellingwerff. Ze kregen het niet voor elkaar een veld verhitte mensen aan het springen te krijgen, maar menig beschutte festivalganger is wakker geworden met de klanken van When We Are Wild.