#WTTV14: Thuiskomst Thomas Azier hoogtepunt op vrijdag

Totale show overtreft alle verwachtingen

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Jelmer Hobma ,

Thomas Azier is een artiest die binnen no-time is uitgegroeid tot een (inter)nationaal talent en ook nog eens opgeleid is in Leeuwarden. Het is niet vreemd dat we nu praten over één van de absolute headliners van Welcome to The Village. In een volgepakte Grootegast weet hij het publiek vanaf tel één volledig te pakken. Tijdens een enerverende, new wave-achtige electroset schroeft Azier het niveau van het complete festival binnen 45 minuten flink omhoog.

HET CONCERT:
Thomas Azier, Welcome to The Village, Grootegast, vrijdag 18 juli 

DE ACT:
Thomas Azier is geboren in Leiderdorp en opgegroeid in het Friese Nijeberkoop. Na zijn scholing aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden sloeg hij zijn vleugels uit en vertrok naar Berlijn. De industriële overblijfselen van de DDR hebben hem zeven jaar lang geïnspireerd voor zijn elektrisch geladen debuutalbum Hylas. Na optredens in o.a. New York en Frankrijk, naast artiesten als Stromae en Woodkid, keert Thomas Azier weer terug naar de provincie waar het allemaal begon.

HET NUMMER:
Binnen 45 minuten neemt Thomas Azier het publiek mee van hoogtepunt naar hoogtepunt. Tijdens deze set is het lastig om de superlatieven eruit te plukken. Bij dezen een poging: het publiek danst het hardst op Ghostcity, klapt het hardst tijdens Hylas, zingt het luidst mee met de toegift Sirens Of The Citylight en geeft het uitbundigste applaus na Verwandlung. De verkiezing van hét nummer laten we maar in het midden.

HET MOMENT:
Opmerkelijk is het moment waarbij verschillende wenkbrauwen omhoogschieten wanneer Thomas Azier op het eind zijn synthesizer woest neergooit en op de grond vrolijk verder speelt. Naast dit moment hebben de (oud)studenten van de Academie van Popcultuur ook hun eigen moment waarbij het nummer Futuresounds speciaal aan hen wordt opgedragen.  

HET PUBLIEK:
Het leeuwendeel van de bezoekers blijkt van plan te zijn om dit optreden bij te wonen. Een kwartier voor het optreden proberen de meesten een plekje vooraan te bemachtigen. Daardoor is de tent nagenoeg compleet gevuld. Het publiek heeft er flink zin in. Gedurende de hele set word de terugkeer van Thomas Azier zeer uitbundig gevierd. Armen vliegen in de lucht, er wordt gedanst en vooraan zingen mensen af en toe zelfs uit volle borst mee.

HET OORDEEL:
Van tevoren zijn de verwachtingen hoog. Maar wat je exact kon verwachten is moeilijk in te schatten. Hoe dan ook heeft Thomas Azier niet alleen deze verwachtingen waargemaakt. Hij heeft ze flink overtroffen. Van tevoren is goed nagedacht over de tracklist, de lichtshow, performance en de set-up. Daarmee bewijst Thomas Azier niet alleen een getalenteerde entertainer te zijn maar ook een professionele muzikant.