#WTTV14: Ook in The Miseries blijft Tim Knol een liedjessmid

Punkrockproject overtuigt

Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Coen Waltmans ,

Tim Knol staat dit jaar twee keer op Welcome To The Village. Een keer als zichzelf en een keer met een garagerockband: The Miseries. Is Knol naast folkie dan ook een rocker?

HET CONCERT:
The Miseries, Welcome to the Village, podium Ravenswoud, 19 juli 2014

DE ACT:
The Miseries dus. Een bandje dat Knol oprichtte na een wilde avond in het café. Omdat hij naast folk ook weleens iets anders wilde proberen. En dat andere dat moest iets met punk worden. Naast Americana, zijn grote liefde. De band bestaat verder uit Melle Boersma, Kees Schaper en Eric Lensink. Muzikanten die al op allerlei manieren aan Knol verbonden waren en net zo van punk en garagerock houden als hij. Maar ja, ergens van houden is leuk, maar kan je het dan ook overtuigend spelen?

HET NUMMER:
Van The Miseries was tot nu toe niet echt bekend hoe ze zouden klinken. Er was een eerder optreden op Oerol en vorig jaar was er al het singletje Cracking Up. Dat was het wel. Die single spelen ze nu uiteraard ook. Het is een pittig liedje met een grappig gitaarriedeltje en lekker rauwe vocalen. Bovendien is het een echt Tim Knol-liedje. Vervang de ronkende gitaren door een wat lieflijker geluid en het had zo op zijn laatste album kunnen staan.

HET MOMENT:
Dit weekend puilt de agenda van Knol uit, zo vertelde hij ergens halverwege het optreden. Vrijdag speelde hij bijvoorbeeld nog in Winschoten. Voor een bijzonder publiek, dat wel. Er stonden voornamelijk Hell's Angels in de zaal. Hij draagt een liedje aan hen op: 'Bikers', een cover. "Deze is voor die motherfuckers!", roept hij uit. Om dan snel zijn woorden terug te nemen. "Die gasten bedoel ik. Ze kennen me."

OOK OPMERKELIJK:
De band speelde een nieuw liedje, waardoor de set net een paar minuten langer duurde dan de 25 minuten die ze normaliter spelen. Wat de titel was en hoe het klonk? Geen idee. Knol noemde geen titels en zoals al eerder gezegd, behalve Cracking Up is er nog weinig materiaal bekend.

HET PUBLIEK:
Kan je dit project een succes noemen? Daar is het misschien iets te vroeg voor. Maar afgaande op het publiek slaan Knol & Co. zeker de plank niet mis. Bijna niemand loopt weg en er wordt door een enkeling zelfs fanatiek gedanst. Dat geeft vertrouwen.

HET OORDEEL:
Een folkie die rocker wordt. Tim Knol kan het. Hij maakt met The Miseries lekkere puntige punkrockliedjes die tegelijk in alles Tim Knol ademen. Want het is punk, maar wel heel goede punk met liedjes die met zorg in elkaar zijn gezet.