#WTTV14: Wegdromen bij Still Parade

Een sit-in bij zinderende hitte

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Coen Waltmans ,

De band Still Parade is best wel een mysterieus project, in de zin dat er niet zoveel informatie prijs wordt gegeven op het internet aan de volgers van de band. Een bewuste keuze blijkt achteraf, om er zeker van te zijn dat het project puur op de muziek wordt beoordeeld.

HET CONCERT:

Still Parade, Welcome to the Village, Ravenswoud, zaterdag 19 juli 2014

DE ACT:
Op de fanpage en website van Still Parade valt niet veel te lezen, alleen dat er recentelijk een nieuwe EP is uitgebracht met de titel Fields. Een beetje doorzoeken op het net leert dat achter Still Parade solo artiest, producer en singer/songwriter Niklas Kramer (zang/gitaar) zit en dat de band uit Berlijn komt. Still Parade maakt dream folk met electronische elementen. De juiste term zal electro-folk zijn, die te vergelijken is met de muziek van Bon Iver. Live wordt Kramer vergezeld door een drummer en bassist/ toetsenist, die ook de tweede zangpartijen voor zijn rekening neemt.

HET NUMMER:

Promisses brengt Kramer solo, de rest van de band neemt even pauze en verdwijnt achter de coulissen. Het is een breekbaar liedje, maar laat op mooie wijze zien wat Kramer als gitarist en songwriter in huis heeft.

HET MOMENT:

Zanger/gitarist Kramer is zichtbaar geroerd als hij het liedje Promises speelt. Na afloop van het liedje bedankt Kramer het publiek uitgebreid voor het aandachtig luisteren. Vervolgens komt de rest van de bandleden weer op en wordt de set vervolgd.

OOK OPMERKELIJK:
Normaal gesproken treedt Still Parade op als kwartet, deze keer spelen ze met z'n drieën.

HET OORDEEL:

Door de kwetsbaarheid van de liedjes, valt de zang in de hogere registers lichtelijk door de mand. Deze worden in falset stem gezongen en zijn niet altijd even toonvast. Als luisteraar word je dan toch een beetje uit de droom geholpen. Dit wordt echter ruimschoots opgevangen door het beheerste geluid van de bandleden. Vooral het gitaarspel van Kramer is subliem.