#WTTV14: Satellite Stories gedijt goed in de avondzon

Finse rockers trotseren de warmte

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Ruben van Vliet ,

Finland heeft ons op muzikaal gebied al veel moois gebracht. Acts als 22-Pistepirkko, Jimi Tenor en vele deathmetal bands behoren tot het muzikale erfgoed van het Scandinavische land. Of een indierockband als Satellite Stories ook als legendarisch de boeken in zal gaan, is nog even de vraag. In ieder geval weten de vier jongens festival na festival aan hun zegekar te binden, waaronder Welcome to The Village 2014.

HET CONCERT:
Satellite Stories, Welcome To the Village, Bontebok, zaterdag 19 juli 2014

DE ACT:
"Wij als Finnen zijn niet gewend aan deze warmte", vertelt de zanger van Satellite Stories. Des te opmerkelijker is het dat de heren uit Oulo het ene na het andere zomerse (indie) popliedje uit hun mouw schudden. De band bracht twee albums uit met aanstekelijke indiepop. Het meest recente, getiteld Pine Trails, is slechts enkele maanden oud. Net als het debuutalbum staat deze plaat vol met instant hits.

HET NUMMER:
Het nummer Campfire is een ongelofelijk aanstekelijk nummer met een prettige melodie en een catchy refrein. Een tevreden glimlach valt bij dit soort muziek niet te onderdrukken. Het nummer zou zich dan ook prima lenen als soundtrack voor de WTTV aftermovie van 2014. Campfire vertoont duidelijke paralellen – een zomers geluid en dezelfde thematiek – met het nummer Oceans van Coasts; u kent ze nog wel Welcome to the Village 2013.

HET MOMENT:
Voor aanvang van het optreden staan er vier jonge dames voor het podium. Daarna volgt een leeg stuk weide en dan pas de rest van het publiek. Het heeft bijna iets aandoenlijks: zij zijn dé fans van de dag. Toch duurt het niet lang voordat alles in elkaar geschoven is en het festivalterrein van Bontebok helemaal gevuld is.

HET PUBLIEK:
Een band als Satellite Stories weet vooral een wat jonger publiek aan zich te binden. De eerste rijen voor het podium kennen een lage gemiddelde leeftijd. Maar ook daarachter wordt er volop genoten van de zomerse klanken van het Finse kwartet. Zelfs zittend in het zonnetje, met de focus iets minder op het podium, gedijt de muziek prima.

HET OORDEEL:
Satellite Stories is een ideale festivalband. De muziek laat zich goed verteren en eist niet al te veel aandacht op. De vergelijking met Coasts is al eerder gemaakt (lichte gitaren, pakkende melodieën en luchtige liedjes), maar daar maalt niemand om. Satellite Stories weet het publiek een uur lang te vermaken. Of het nu voor het podium is of ergens verderop in het avondzonnetje, de band zorgt voor een aangenaam uurtje. Punt.