#WTTV14: Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamps zweept het publiek op

Dansen in tropische omstandigheden

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Coen Waltmans ,

Podium Blessum is tijdens het optreden van de Zwitserse band Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp volledig ingenomen door muzikanten. Elke vierkante centimeter aan ruimte op het podium is nodig om de tropische postpunk/Afro avant-pop van deze band aan het publiek van Welcome to The Village te presenteren.

HET CONCERT
Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp, WTTV14, podium Blessum, zaterdag 19 juli 2014

DE ACT
De zeskoppige band Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp uit Genève (CH) is ontstaan als een gelegenheidsformatie. Het voornemen was om eenmalig samen te spelen in een wijnkelder in Genève, maar het klikte onderling zo goed dat er meerdere optredens volgden. Inmiddels zijn er acht jaren verstreken en zijn er al drie volwaardige albums uitgebracht, waarvan Rotorotor het meest recente werk is. De muzikanten van Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp komen o.a. uit de free jazz en de progressieve rock scene. De bezetting van de band ziet er als volgt uit: Vincent Bartholet, contrabass; Liz Moscarola, zang en viool; Wilf Plum, drumstel; Mael Salète, gitaar; Aïda Diop, marimba en Mathias Forge, trombone. De band wordt vaak uitgenodigd om te komen spelen op jazzfesivals.

HET NUMMER
Cranes Fly van het album Rotorotor heeft door het steeds terugkerende ritme van drumstel en marimba de haast bezwerende werking van een mantra. De overige instrumentatie lijkt er op los te improviseren met melodielijnen. De zang van Moscarola geeft het nummer iets extra's, waardoor het geheel zeer interessant klinkt.

HET MOMENT
Aan het einde van het optreden klinkt er een daverend en langdurend applaus van het publiek.

HET PUBLIEK
Het spelplezier van OTPMD werkt aanstekelijk. Er wordt volop gedanst tijdens het optreden van de band, wat bij de tropische weersomstandigheden topsport kan worden genoemd.

HET OORDEEL
OTPMD zoekt de muzikale uitdagingen regelmatig op en de band is van verschillende markten thuis. Zonder moeite lopen de stijlen naadloos in elkaar over; van zwoele bossa nova naar soul en van soul naar rock en blues. De opzwepende en repetitieve ritmes maken de muziek zeer toegankelijk en dansbaar. Deze band zou het ook zeker goed doen op het North Sea Jazz Festival. De organisatie van Welcome to The Village heeft met Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp een geweldige act in huis gehaald. De band zal er na dit weekend zeker wat fans bij hebben gekregen.