#WTTV14: Maybeshewill staat, ook zonder zang #WTTV14: Maybeshewill staat, ook zonder zang

Instrumentale postrock voor de geduldige bezoeker

, Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Coen Waltmans

#WTTV14: Maybeshewill staat, ook zonder zang

Instrumentale postrock voor de geduldige bezoeker

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Coen Waltmans ,

Bij Maybeshewill was er ongetwijfeld een dilemma, over het wel of niet aantrekken van een zanger bij de band, of om eventueel een bandlid te laten zingen. Gelukkig heeft Maybeshewill met de tweede optie een creatieve manier gevonden om het gat op te vangen.

HET CONCERT:

Maybeshewill, Welcome to the Village, Podium Ravenswoud, zondag 20 juli 2014

DE ACT:
Vijf Britse mannen uit Leicester richten in 2005 Maybeshewill op, waarbij postrock de belangrijkste inslag is voor de muziek die ze maken. Kenmerkend zijn de lange instrumentale composities met veel tempo- en volumewisselingen. Maybeshewill voegt daar elementen van elektronica, traditionele instrumenten (piano, trompetten e.d.) aan toe om een nog rijker, voller en interessanter geluid te creeëren. In die kleine tien jaar dat ze actief zijn brengen ze drie albums uit. Het vierde studio album Fair Youth verschijnt in augustus 2014. Het opnemen, produceren en het management houden de vijf heren – met hulp van een kleine club loyale vrienden - zoveel mogelijk in eigen beheer. Het kwintet heeft inmiddels bijna alle hoeken van de continenten gezien en bespeeld. Het toeren is een essentieel onderdeel van hun succes. Het veel van huis zijn, het toeren met vrienden en de lange reizen zijn onder andere inspiratiebronnen bij het componeren van de muziekstukken. Vandaag zijn ze hemelsbreed niet heel erg ver van huis in het Welcome to The Village-dorp zodat ze zich wellicht toch ‘thuis’ voelen.

HET NUMMER:

Het nummer In Amber, waar Maybeshewill mee opent, is een primeur voor Welcome to The Village. Het nummer staat op het nieuwe album Fair Youth, wat in augustus wordt uitgebracht.

HET MOMENT:
Opvallend is dat er in het tweede gedeelte van de set een knop lijkt omgezet. Het geluid klinkt ineens veel voller en zwaarder, iets waar je niet omheen kunt.

HET PUBLIEK:
Er zijn mensen die weglopen tijdens de set van Maybeshewill en dat is jammer. Diegene die blijven staan weten de band wel te waarderen.

 

OOK OPMERKELIJK:

Maybeshewill heeft al als support bij grote acts opgetreden, zoals The Dillinger Escape Plan en ...And You Will Know Us By the Trail of Dead

HET OORDEEL:
Dat muziek geen zang nodig heeft, dat bewijst levert Maybeshewill maar al te goed. De muziek blijft spannend genoeg om overeind te blijven. In plaats van de zang worden er veel samples gebruikt. Bij vlagen is de muziek van Maybeshewill zelfs bombastisch te noemen, maar dan op een prettige en functionele manier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland