#WTTV14: Sfeervol ontwaken met Herrek

Podium Blessum verandert in woonkamer

Tekst: Bente Hout | Foto's: Nick Helderman ,

Gerrit van der Scheer is geen onbekende in Leeuwarden. Voor hij naar Rotterdam vertrok en daar een band onder de naam Herrek oprichtte, studeerde hij hier aan de Academie voor Popcultuur. Zaterdag opende hij Blessum op Welcome to the Village.

HET CONCERT:
Herrek, Welcome to the Village, Blessum, 19 juli 2014

DE ACT:
Van der Scheer groeide op in Indonesië. Omdat het door de Papoea’s lastig gevonden werd om zijn Nederlandse naam uit te spreken, werd hij er Herrek genoemd, wat inmiddels al een aantal jaren zijn artiestennaam is. Vorig jaar bracht hij een album uit dat tevens geïnspireerd was op zijn jeugd in Indonesië. Waktu Dulu maakte indruk in Nederland en viel op. De inventieve ritmes, donkere baspartijen en de junglesound die in ieder nummer wel weer ergens op subtiele wijze doorschemerde. Begin dit jaar verscheen de EP A M. Hierop neemt Van der Scheer hoorbaar een kleine stap terug, met meer akoestische nummers en iets versimpelde arrangementen. Dat betekent overigens niet dat het minder raakt.

HET NUMMER:
Het optreden van Herrek op Blessum bestaat uit een combinatie tussen de uptempo nummers van Waktu Dulu en ingetogen nummers van A M. Deze combinatie vormt een variërende en sfeervolle set, waarin de nummers van Waktu Dulu zichtbaar net iets meer aanslaan dan het recentere werk. Dat kan komen omdat ze simpelweg spannender zijn en de aandacht beter vasthouden, of omdat een podium in de buitenlucht op een festival nu eenmaal niet de perfecte plaats is voor Van der Scheer om zijn nummers ten gehore te brengen. Naast opener My People, is afsluiter Drown het absolute hoogtepunt uit de set. Een ijzersterk nummer waarin de ritmesectie zich van zijn beste kant kan laten zien en de loepzuivere samenzang van Van der Scheer en Ilse Hamelink zorgt voor een goede samenhang tussen melancholie en spanning.


HET MOMENT:

Het aantal bezoekers voor Herrek is niet optimaal, maar dat is bij een band als deze helemaal niet erg. Juist door het iets gematigde aantal bezoekers ontstaat er een aangename huiskamersfeer waarbij Van der Scheer af en toe een klein onderonsje heeft met wat bekenden van hem in het publiek. Bescheidenheid is wat de band siert. “Verderop is merchandise en ik ben daar straks ook. Dan kan ik misschien nog wat mooie verhalen vertellen over…” Het blijft even stil en Van der Scheer zoekt kuchend naar het vervolg van de zin. “Het opnameproces. In de studio.”

HET PUBLIEK:
Het optreden van Herrek vormt de opening van Blessum op zaterdag. Het publiek druppelt langzaam binnen en gaat grotendeels om het podium heen zitten op het gras, om daar te genieten van de zon. Voor het podium zit een grote groep mensen, daarachter staan er wat. De sfeer tijdens het optreden is aangenaam, persoonlijk en luchtig. Men lacht om de opmerkingen van Van der Scheer en durft af en toe te reageren of iets te roepen. Misschien is dit ook wel het meest sterke aan de band, dat ze iedere plek tot een sfeervolle woonkamer weten om te toveren.

HET OORDEEL:
Herrek weet een heel optreden lang de aandacht van zijn kijkers vast te houden door een goede dynamiek in zijn set aan te brengen. Hierdoor is er naast de mogelijkheid om met gesloten ogen te luisteren, ook de mogelijkheid om het af en toe op een voorzichtig danspasje te wagen. De band weet wat sfeer is en al zouden ze waarschijnlijk beter uit de verf komen in een huiskamer of kleine zaal, ook in de buitenlucht doen ze het prima.