#WTTV14: Droomoptreden Cosmic U valt goed bij rumoerig publiek #WTTV14: Droomoptreden Cosmic U valt goed bij rumoerig publiek

Toevoeging drumster blijkt welkome aanvulling

, Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Coen Waltmans

#WTTV14: Droomoptreden Cosmic U valt goed bij rumoerig publiek

Toevoeging drumster blijkt welkome aanvulling

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Coen Waltmans ,

Het is altijd de vraag of je met luisterbare droomliedjes de volle aandacht van het publiek krijgt. Cosmic U wacht op het Blessum-podium de zware opgave om iedereen mee te nemen in de zweefmolen. Tijdens de aankondiging wordt al verteld dat het publiek een stortvloed aan emoties kan verwachten. In een dik halfuur passeren theekransjes, verhalen over de ouders van frontvrouw Hiltje Andringa en een uiterst aanstekelijke glimlach van drumster Michelle Samba de revue.

HET CONCERT:
Cosmic U, Welcome To The Village, Blessum, zondag 20 juli 2014

DE ACT:

Met het album Constructed Land op zak en een tweede langspeler in de maak is post-folk band Cosmic U niet weg te denken uit het Friese popcircuit. Met een dromerige, haast Björk-achtige stem zingt Hiltje Andringa voornamelijk over herinneringen en eigen observaties met betrekking op belangrijke momenten uit haar leven. De band is opgericht in 2012 en wordt gecompleteerd door Diego Torrecilla Villanueva (gitaar), Martin Pals (gitaar) en Michelle Samba (drums).

HET NUMMER:
Tijdens het begin van de performance staat de helft van de tent nog vrolijk een theekransje te houden. Uiterst storend voor de liefhebbers voorin. Op het moment dat Follow wordt gespeeld, lijkt de focus zich te verplaatsen naar het optreden in plaats van die steengoede hotdogkraam van hiernaast. Ondanks het feit dat de stem van Hiltje Andringa regelmatig overklast wordt door de band, weet Cosmic U het publiek steeds beter te pakken. Het nummer wordt dan ook ontvangen met een overtuigend applaus.

HET MOMENT:
Herkenbaar of niet, sommige mensen hebben een bepaalde glimlach. Zo’n constante grijns die dusdanig aansteekt dat je er spontaan zelf van gaat lachen. Gitarist Diego Torrecilla Villanueva en Hiltje Andringa hebben er allebei een handje van. Maar drumster Michelle Samba spant absoluut de kroon. Tijdens het gehele concert spat het plezier ervan af. Deze muzikanten genieten overduidelijk van het festival.

HET PUBLIEK:
Zoals gezegd is de aandacht van het publiek vasthouden een zware opdracht. Exemplarisch is het moment waarop Hiltje Andringa vertelt dat het nummer Lonely over haar ouders gaat. Op dat moment lijken de conversaties in de tent nog luider te zijn dan de stem van de zangeres. Gedurende het optreden trekt dit aardig bij.

HET OORDEEL:
Vooraf is het gissen of het optreden van het dromerige Cosmic U zal slagen. Degenen die het album Constructed Land hebben beluisterd, zullen begrijpen dat de tracks door de koptelefoon behoorlijk anders zullen klinken dan tijdens een live-setting. De toevoeging van drummer Michelle Samba voegt gelukkig exact de benodigde pepers toe. Cosmic U groeit hierdoor uit tot een geschikte liveband met meer dynamiek.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland