#WTTV14: Coely komt, ziet en overwint

Antwerpse rapper één van de hoogtepunten van de dag

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Jelmer Hobma ,

Haar naam zoemt al een tijdje rond: de Belgische Coely (spreek uit als Co-èl-lie) heeft een aardige reputatie opgebouwd bij onze zuiderburen. In Leeuwarden is ze nog relatief onbekend, maar na een show van drie kwartier is ook het publiek van Welcome To The Village om.

HET CONCERT:
Coely, Welcome To the Village, podium Bontebok, zaterdag 19 juli 2014

DE ACT:
In eigen land heeft de Antwerpse rapper Coely Mbueno ruimschoots naam gemaakt met haar aanstekelijke liedjes: vurige raps met soulvolle coupletten en altijd geflankeerd door DJ Ephonk, haar vaste man achter de draaitafels. Afgelopen zomer speelde Coely in België op bijna elk festival en dorpsfeest, waardoor ze door Studio Brussel uitgeroepen werd tot Koningin van het Belgische Festivalseizoen 2013.

HET NUMMER:
All I Do is een van de meest hitgevoelige nummers van Coely, afkomstig van haar ep RAAW en veelvuldig gedraaid in eigen land. Maar ook live is het een hit. Het ligt goed in het gehoor en het publiek van Welcome To The Village deint binnen de kortste keren mee op de beats.

HET MOMENT:
Tijdens het nummer Bumb stapt rapper DVTCH NORRI$ uit de coulissen om Coely bij te staan. Na afloop van het nummer bedankt hij het publiek en hoopt hij op een weerzien, om na twee nummers doodleuk weer het podium op te komen en nog een nummer mee te rappen.

OOK OPMERKELIJK:
Op festivals worden nauwelijks toegiften gegegeven, maar vandaag is het anders. Het publiek vraagt om meer en krijgt een toegift voorgeschoteld. En dat is meteen het enige minpuntje van de show: Coely zet nogmaals het nummer All I Do in. Prima nummer natuurlijk, maar om nu twee keer hetzelfde nummer te spelen in één set? Het geeft aan dat het repertoire van Coely nog niet af is.

HET PUBLIEK:
Coely is de juiste vrouw op de juiste plaats. Het is iets minder warm op de festivalweide en het publiek heeft zin om weer even actief mee te doen. De twintigjarige Belgische maakt hiervan dankbaar gebruik. Vraagt Coely om een soulvol ‘yeah’, dan krijgt ze een ‘yeah’. Wil ze handjes zien, dan gaan die zonder mokken de lucht in. 

HET OORDEEL:
Coely is een aangename verrassing op Welcome to The Village. Natuurlijk heeft ze al naam gemaakt in België, maar het toch wel kritische Village-publiek is van het principe eerst zien, dan geloven. Maar na afloop van Coelys show op het grote openluchtpodium gelooft iedereen het en is Leeuwarden definitief om.