#WTTV14: Veelzijdigheid typeert Beginners

September Sunburn is ideale remedie tegen stevige hitte

Tekst: Marije Heida | Foto's: Casper Setz ,

De Amsterdamse band Beginners speelt vanmiddag op waarschijnlijk een van de warmste dagen van het jaar. Hoe toepasselijk is het dat de nummers die gespeeld worden een voorproef zijn voor het aankomende album September Sunburn. In het najaar mogen de dames en heren van Beginners de zonnebrand behandelen in het voorprogramma van Moss.

HET CONCERT:
Beginners, Welcome to The Village, Grootegast, 19 juli 2014

DE ACT:
De gebruikelijke set-up van een band aangevuld met twee violen is het belangrijkste kenmerk van Beginners. Terecht heeft Susanne Linssen (Hospital Bombers) vorig jaar de stap genomen op de voorgrond te treden door, naast de viool, haar natuurlijke instrument ten gehore te brengen. De twee reeds uitgebrachte nummers I Need To Sleep en This Is Where I Got Off prijken als parels op de jonge website van de band. Aankomend seizoen staat in het teken van het het uitbrengen van September Sunburn - uiteraard in September - en een clubtour met de heren van Moss.

HET NUMMER:
Als Linssen op een gegeven moment samen met haar medeviolist aankondigt dat ze een cover gaan spelen, verwacht je als luisteraar wellicht een zoete klassieker. Linssen geeft zelf al aan dat ze het spannend vindt, en met de eerste klanken schieten veel mensen in de lach. Je denkt eerst: ‘Waar ken ik dit ook alweer van?’. Wanneer Linssen vervolgens de zang inzet weet je het echt zeker; Push It van Salt-n-Peppa.

HET MOMENT:
Een beetje sneu, maar gelukkig niet van slag merkt Linssen op bij het een-na-laatste nummer dat mensen de Grootegast tent verlaten. “Joehoe, waar gaan jullie heen? Er volgt nog een liedje”, zegt ze zachtjes. En eigenlijk jammer voor het weggelopen publiek is dat nou net het hele fijne liedje I Need To Sleep.

OOK OPMERKELIJK:
Altijd noemenswaardig is een zingende drummer, of drumster in dit geval. Voor een drummer is drummen en zingen tegelijkertijd een vaardigheid op zich.  

HET PUBLIEK:
Het meeste publiek zit of ligt aan de schaduwkant van de Grootegast tent de set van Beginners te beluisteren. De muziek leent zich prima voor een warme zomermiddag naast een willekeurige tent of ander aanverwant vakantie onderkomen. Er is een groep die het hele optreden bewust meekrijgt, maar verder is er veel ‘doorloop’ publiek.

HET OORDEEL:
Spelen in een warme tent voor publiek dat wijd verspreid om het podium gesitueerd is en ogenschijnlijk niet aandachtig luistert, moet voor een optredende band niet makkelijk zijn. Zelf worden zij ook geconfronteerd met de warmte en volgens eigen zeggen heeft ook een viool last van de temperatuur. Bij een aantal nummers is de stem van Linssen niet zoals ze zou moeten klinken. Bij het tweede nummer - opgedragen aan de drumster - lijkt de inzet net te laag. Vervolgens klinkt haar stem bij de nieuwe single This Is Where I Got Off weer helder en warm. Luisterend met de ogen dicht (wat velen deden) zou je zweren dat de zus van Carol van Dyk (Bettie Serveert) op het podium staat. De set is een afwisselende mix van up tempo popliedjes met breekbare songs. Het Salt-n-Peppa intermezzo was een geslaagd experiment. Het laat zien wat Linssen als muzikante in haar mars heeft en brengt halverwege het optreden een vrolijke noot.