#WTTV14: Band of Skulls moet er hard voor werken #WTTV14: Band of Skulls moet er hard voor werken

Wisselend optreden sluit tweede editie Welcome to The Village af

, Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Coen Waltmans

#WTTV14: Band of Skulls moet er hard voor werken

Wisselend optreden sluit tweede editie Welcome to The Village af

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Coen Waltmans ,

Aan alle mooie dingen komt een eind. Zo ook de tweede editie van Welcome to The Village. Maar voordat die zesduizend bezoekers weer richting huis (of tent) gaan, knalt het Britse trio Band of Skulls als absolute headliner er nog een afsluitende set tegenaan. Tegen het niveau van een Thomas Azier of De Staat komt de band alleen geen moment. Erg? Nee hoor, want wát was het een goeie editie van het festival.

HET CONCERT:

Band of Skulls, Welcome to The Village, Podium Bontebok, zondag 20 juli 2014

DE ACT:
Het Britse Band of Skulls heeft zich in relatief korte tijd ontpopt tot een échte festivalband. Op vrijwel ieder groot festival heeft het trio uit Southampton al gestaan, ook in Nederland is de band een graag geziene gast. Zo stonden zanger/gitarist Russel Marsden, drummer Matt Hayward en zangeres/bassiste Emma Richardson eerder dit jaar nog op Paaspop. Toentertijd was het album Himalayan, opvolger van Baby Darling Doll Face Honey (2009) en Sweet Sour (2012), net een maandje uit. Op Welcome to The Village heeft de stevige, alternatieve rockformatie de eer om het kaarsje uit te blazen.

HET NUMMER:

Vraag een willekeurige festivalbezoeker om twee nummers van Band of Skulls op te noemen en negen van de tien keer zal je Death By Diamonds And Pearls en I Know What I Am te horen krijgen. Met name het eerste nummer is in de loop der jaren een waar festivalanthem geworden. Maar vlak ook zeker de rest van het werk van het Britse trio niet uit. Wat te denken van Sweet Sour (die Leeuwarden overigens niet te horen krijgt), The Devil Takes Care of His Own, en ook nieuwe plaat Himalayan bevat enkele stevige uitschieters.

HET MOMENT:
Band of Skulls lijkt een beetje op de automatische piloot te spelen in Leeuwarden. Er is weinig interactie met het publiek, de setlist valt (tot dat moment) enigszins tegen en ook de reactie vanuit het publiek is behoorlijk tam. Ook Marsden valt dit op. “Let’s see what we can do”, mompelt de gitarist. En ja hoor, vrijwel meteen komt het trio eindelijk los en krijgt Welcome to The Village het optreden dat het verdient. Met moeite, dat wel.

OOK OPMERKELIJK:

De oplettende kijker ziet de donkere wolken langzaam maar zeker groeperen boven De Groene Ster en houdt Buienradar nauwkeurig in de gaten. Zou het dan weer gaan gebeuren? Nee, waar vorig jaar het terrein geëvacueerd moest worden vanwege hevige onweersbuien, blijft Welcome to The Village (echte) nattigheid bespaard. Ondertussen zet de band op het podium Hoochie Coochie in, één van de betere nummers van nieuwste plaat Himalayan, en wordt die enkele koude festivalganger weer opgewarmd.

HET PUBLIEK:
Misschien is het de vermoeidheid na een derde, intensieve festivaldag of misschien is Band of Skulls toch net iets té onbekend voor het grote publiek. Hoe dan ook, het enthousiasme op het veld voor de Bontebok komt eigenlijk geen moment in de buurt van het niveau van een dag eerder. Waar de mannen van De Staat met bijna elk nummer raak schoten, moet Band of Skulls het vooral van de nummers met tempo hebben. Aan bluesachtige jamsessies hebben de toeschouwers geen boodschap. Wel jammer overigens, want ook dit werk van het Britse trio is de moeite waard.

HET OORDEEL:

Op vrijdag zorgde Thomas Azier in de Grootegast voor het eerste grote hoogtepunt van Welcome to The Village 2014, terwijl De Staat dat een dag later nog eens dunnetjes over deed. Menig bezoeker zal eerder aan die twee shows denken, dan aan de afsluitende set van Band of Skulls. Ondanks het sterke spel van de twee heren en dame is het optreden toch net wat te wisselend om écht indruk te maken. Gelukkig heeft de band nog altijd die laatste troef, Death By Diamonds And Pearls, achter de hand en wordt Welcome to The Village alsnog met een tevreden gevoel de laatste uren in gestuurd.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland