#WTTV14: Amsterdam Klezmer Band doopt de Bontebok tot swingpaleis #WTTV14: Amsterdam Klezmer Band doopt de Bontebok tot swingpaleis

Publiek vertoont ouderwets gabbergedrag tijdens Klezmer-party

, Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Niels Lahuis

#WTTV14: Amsterdam Klezmer Band doopt de Bontebok tot swingpaleis

Publiek vertoont ouderwets gabbergedrag tijdens Klezmer-party

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Niels Lahuis ,

De Bontebok is zondag definitief omgedoopt tot swingpaleis. Met optredens van Jamaican Jazz Orchestra en Russkaja is het hoofdpodium al prima opgewarmd. Toch beschouwen we het zevental van de Amsterdam Klezmer Band als de grote smaakmaker. Het publiek lijkt nog genoeg energie in de benen te hebben. Op zondagavond verandert de Bontebok stage zodoende in een ouderwetse gabberparty met uptempo Klezmermuziek, een Zwitserse klompendans en een zeer uitbundige ambiance.

HET CONCERT:
Amsterdam Klezmer Band, Welcome to The Village, Bontebok, zondag 20 juli

DE ACT:
Ze bestaan alweer 17 jaar, hebben 11 albums op zak en passeerden al ruimschoots de duizend optredens. Deze zevenkoppige formatie, onder leiding van saxofonist en zanger Job Chajes, combineert authentieke Klezmermuziek met Balkan-invloeden. In navolging van hun succesvolle langspeler Mokum (2012) lanceerden ze onlangs het album Blitzmash, met daarop de floorfiller Op Je Hoede.

HET NUMMER:
Hoogtepunten heeft de set in overvloed. Zo vormen nummers als Limonchiki, Son, Op Je Hoede en Rokjesdag voldoende aanleiding om het uitbundige publiek uit zijn plaat te laten gaan. Toch is het absolute nummer Op Een Goppe waarbij Job Chajes iedereen uitnodigt om de Zwitsere klompendans te doen, met als gevolg dat pakweg 600 enthousiastelingen leunend van links naar rechts op een steeds hoger tempo heen en weer swingen.

HET MOMENT:
“Er staat een hele grote, enge Fries die zegt dat we er nog één mogen spelen!”, schreeuwt Job Chajes na het concert door de microfoon. Als grote uitzondering geeft de podiummanager de Amsterdam Klezmer Band toestemming om het publiek te trakteren op een toegift. Nog één keer volgt een tempoversnelling. In het publiek vertonen mensen tamelijk gedateerde hakbewegingen waardoor zelfs Gabber Piet en de Mosselman tussen de meute niet zouden misstaan. 

HET PUBLIEK:
Het publiek verdient een grote pluim. Nederlanders staan er in het algemeen niet om bekend om zich volledig te laten gaan tijdens concerten. Maar daar valt tijdens deze Klezmer-partij weinig van te merken. Mensen doen springend handjeklap, hakken en zagen erop los, handjes vliegen in de lucht. En jawel, als je denkt dat het niet gekker kan sluiten we het optreden af met een kilometers lange polonaise.

HET OORDEEL:

De zoektocht naar een schaars kritiek puntje heeft tot niets geleid. Bij de Amsterdam Klezmer Band draait het eenvoudig genoeg ook maar om twee dingen: feesten en daarna nog meer feesten! Klarinetten, trombones, saxofoons, geen enkele blazer lijkt een nootje fout te spelen. Het geluid is in orde, het publiek wild. Valt er dan niks af te zeiken hier? Namens de geboren Fries Joop van der Linden (trombone) gaan er nog twee Fryske klompen de lucht is. Daarmee heeft het optreden ook nog een Fries tintje gekregen. De cirkel is weer rond. Missie Klezmer is geslaagd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland