#WTTV14: Afterpartees breken de (party)tent af #WTTV14: Afterpartees breken de (party)tent af

Dag rust, hallo chaos

, Tekst: Marije Heida | Foto's: Coen Waltmans

#WTTV14: Afterpartees breken de (party)tent af

Dag rust, hallo chaos

Tekst: Marije Heida | Foto's: Coen Waltmans ,

Het zo idyllisch gelegen Ravenswoud podium mag zich vanavond opmaken voor een veertig minuten durend feestje met Limburgse vlaaien en Brand bier. De mannen van Afterpartees hebben drie uur in de slopende hitte in een busje het land doorgereden om de Friezen te trakteren op knetterende ravepop/punk/chaos. Er is geen ontkennen meer aan; Afterpartees is niet meer te stoppen.

HET CONCERT:
Afterpartees, Welcome to The Village, Ravenswoud, zondag 20 juli 2014

DE ACT:
Vrienden en familie (naar eigen zeggen voortgebracht door inteelt) vormen de groep rond aanvoerder/zanger/entertainer/stuntman Niek Nellen. Het Limburgse Afterpartees breekt sinds 2011 elk willekeurig podium af. Of het nu het dorpsfeest in Lutjebroek is of een podium op Pinkpop. Het maakt niet uit; als er maar lol gemaakt kan worden. Dat het niet louter lol en jolijt is bewijst het pas ondertekende platencontract bij Excelsior Recordings, afgelopen Pinksteren op het Pinkpop terrein. Serious business betekent serieus met je lijf de opnamestudio in en knallen. Het eerste album wordt in oktober verwacht en bij deze sterkte aan de meneer van de opnamestudio. Waarschijnlijk gaan er dingen stuk.

HET NUMMER:
De stoomlocomotief is al een tijdje gaande en bij de laatste twee nummers van de avond nemen de acties van zanger Niek Nellen epische vormen aan. Tijdens het nummer Red Bull trekt hij zijn shirt over zijn duidelijk oververhitte kop en neigt hij van het podium te storten. Vervolgens trekt hij zijn shirt geheel uit en begint aan een lekkere partij zelfkastijding met de tamboerijn. Het hoofd heeft het eerder in de set al moeten ontgelden en nu is zijn blote magere ribbenkast de klos. Aangezien er een grote antipathie heerst jegens het truttige muziekinstrument smijt hij het ding vervolgens het water in met de mededeling: “Wie hem opvist mag de hele avond bier komen drinken.”  

HET MOMENT:
Voortbordurend op dat wat zich voltrok tijdens Red Bull vervolgt het verhaal zich met het slotnummer One Track Mind, een cover van Johnny Thunders. Met de stoom uit zijn oren en niet meer toerekeningsvatbaar brult, schreeuwt en gilt Nellen de woorden uit zijn strot. Hij is vastberaden om onder water het nummer uit te zingen en springt vervolgens met gevaar voor eigen leven over de messcherpe keien het water in. De microfoon is hij onderweg al kwijt en de tamboerijn is voor een langszwemmende zeehond om op te duiken. 

OOK OPMERKELIJK:
Naast een zeer vermakelijke frontman heeft Afterpartees ook muzikaal inhoudelijk wel wat te bieden. Noem het power pop uit een garage, punkige popper rock; de heren houden het zelf op ravepop. Het komt er op neer dat de muziek voor een dergelijk genre opvallend afwisselend is en de single First/Last zelfs commercieel haalbaar en toegankelijk is voor radio en tv.

HET PUBLIEK:
Het is bijna een terugkerend fenomeen. Het aan- en wegloopgedrag van het Welcome to The Village-publiek is een repeterende loep van te laat komen voor aanvang van een optreden en eerder weggaan voor de volgende band. Het eerste deel is zeker een feit. Er staan niet veel mensen als Afterpartees hun afterparty beginnen. Maar als bijen op een pot honing, en misschien wel via de app getipt door reeds aanwezigen, stroomt het veldje voor Ravenswoud vol. Voor de afkoeling drijven een paar gasten met een peuk en bier in de handen in het water naast het podium. In afwachting van de capriolen van Nellen blijft het publiek nu wel staan tot het bittere eind. De volgende band wacht maar even.

HET OORDEEL:
Na het doodbloeden van de Heideroosjes bleef er weinig punk over in Limburg. Mochten er nog wel punkachtige bands zijn opgestaan, dan hebben die het Hoge Noorden en de rest van het land niet zo bestormd als Afterpartees dat momenteel doen. De vermakelijke intermezzo’s en anekdotes plus catchy songs zorgen voor succes en hilariteit. Het is één brok hysterische energie die elk podium doet schudden. De grote vrees is wel dat frontman Nellen binnenkort zingend en schreeuwend wordt afgevoerd op een brancard richting eerste hulp. Dat zou pas echt een afterparty zijn.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland