#WTTV14: 3VOOR12/Friesland tipt... #WTTV14: 3VOOR12/Friesland tipt...

De beste tips voor Welcome to The Village 2014

, Wouter Hoogland

#WTTV14: 3VOOR12/Friesland tipt...

De beste tips voor Welcome to The Village 2014

Wouter Hoogland ,

Nog maar een paar nachten slapen en de tweede editie van Welcome to The Village gaat van start. Momenteel is de organisatie druk bezig om De Groene Ster om te toveren tot een schitterend festivalterrein. Ondertussen bereiden wij ons voor op de grootste festivalverslaggeving tot nu toe. Maar wat moet je nou eigenlijk écht gaan zien op #WTTV14? 3VOOR12/Friesland redacteur Wouter Hoogland zet de acts die je absoluut niet mag missen voor je op een rij. Handig!

Daniel Norgren
Bang voor zinderende hitte op de zaterdagmiddag? Ach, veel meer dan je licht aankleden kun je er toch niet tegen doen, dus kun je je er net zo goed aan overgeven. Een betere soundtrack voor een hete zomerse middag dan Daniel Norgren ga je in ieder geval niet vinden. Hij mag dan uit het hoge noorden komen, de blues van deze Zweed is zo heerlijk dampend en loom dat je je meteen in de hitte van de Mississippidelta waant. Liefhebbers van het vroege werk van The Black Keys zouden er goed aan doen om voor deze man de zon bij de Bontebok te trotseren om Norgren zich in het zweet te zien werken.

Zaterdag 19 juli, 16:30, Bontebok

Thomas Azier
Het zou Welcome to The Village niet zijn als het talent uit Friesland niet werd vertegenwoordigd. Dat lokaal desalniettemin niet gelijkstaat aan onsuccesvol heeft Daily Bread vorig jaar al ruimschoots bewezen, en dit keer heeft het festival weer zo’n succesnummer geboekt. Thomas Azier is met recht wel de hipste festivalact van dit moment te noemen. Debuutalbum Hylas, opgenomen in en geïnspireerd door het leven in Berlijn, heeft hem regelrecht het internationale festivalcircuit in geslingerd, maar nu mag hij even dichtbij zijn thuisbasis in Leeuwarden laten zien wat hij kan. Wat dat is? Hoogwaardige electropop: atmosferisch, bij vlagen minimalistisch, maar toch dansbaar als de neten. Gegarandeerd een van de hoogtepunten van deze editie van Welcome to the Village.

Vrijdag 18 juli, 22:30 uur, Grootegast

Death Rattle
Alhoewel dit festival qua gitaarbands genoeg te bieden heeft blijven we toch even aan de elektronische kant: het Britse Death Rattle is namelijk ook een naam die niet onopgemerkt mag blijven. Dansbaar als Azier wordt deze show echter niet: onderhuids kruipend is een betere omschrijving van de met knetterende beats en zweverige synthesizers doorspekte electro. Het is te hopen dat de zon niet te veel doorschijnt in de Blessum, want de dreigende sfeer die dit duo neerzet vraagt om duisternis. Een veelbelovende naam in het overwegend vrolijke programma van de vrijdag.

Vrijdag 18 juli, 20:45 uur, Blessum 

Balthazar
Hoe verder je in Nederland naar het zuiden gaat, des te prominenter de naam van Balthazar op de festivalposters prijkt. Zodra je beneden de rivieren komt worden de Belgen door het festivalpubliek onthaalt als waren ze de terugkeer van Jezus. Niet onterecht, overigens: terwijl de Belgen op plaat prachtige luisterliedjes maken, zet het vijftal live overweldigende shows neer, voor zover oor als oog. Dit is een typisch geval van een band die op papier geen logische headliner zou zijn, maar zodra de avond valt toch altijd hoge ogen gooit. Het is nog de vraag of ze hier in het noorden ook zo warm onthaald worden, maar tijdens Blood Like Wine zal het veld voor de Bontebok zonder twijfel gevuld staan met opgeheven festivalbekers.

Vrijdag 18 juli, 23:15 uur, Bontebok 

Rue Royale
Als hun huwelijk net zo mooi is als hun muziek komt het wel goed met Rue Royale. Zelden hoor je twee stemmen die zo mooi op elkaar aansluiten als die van dit echtpaar. Nu zijn mooie stemmen in indiefolk natuurlijk niet bepaald uniek, maar de combinatie met de constant dreigende ondertoon in de arrangementen op het vorig jaar verschenen Remedies Ahead is wonderschoon. Die arrangementen moeten dus wel met zijn tweeën worden uitgevoerd, maar met behulp van combinatie van sampling en slim multitasken werkt dit verassend goed. Het is te hopen dat de intimiteit van de nummers op het publiek over zal slaan in de open lucht.

Zondag 20 juli, 15:30 uur, Ravenswoud

traumahelikopter
Een klein persoonlijk verhaal: vorig jaar wandelde ondergetekende als nietsvermoedend festivalgangertje op Best Kept Secret binnen bij traumahelikopter. Tien minuten (en zo’n vier nummers) later stond ik midden in de moshpit met de welgemikte maat 44 van de gitarist in mijn gezicht. Dit is ongeveer de beschrijving waarmee de shows van de drie Groningers het beste zijn samen te vatten: onvervalst puntige garagepunk met zo’n overgave gebracht dat niets in de nabije omgeving op zijn plek blijft zitten, de band zelf inbegrepen. Het in de tussentijd verschenen I Don’t Understand Them At All bevat iets rustigere, meer introspectieve nummers, maar bezit nog genoeg kracht om de Grootegast op zijn grondvesten te laten schudden.

Vrijdag 18 juli, 17:45 uur, Grootegast 

---
Welcome to The Village 2014 vindt aankomend weekend plaats in recreatiegebied De Groene Ster, iets buiten Leeuwarden. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar maar wees er snel bij. De tweede editie van het festival is bijna volledig uitverkocht. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland