The Kik opent clubseizoen in Asteriks The Kik opent clubseizoen in Asteriks

Uitverkochte zaal voor Nederbietband

, Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Anna Span /Zes&20 Fotografie

The Kik opent clubseizoen in Asteriks

Uitverkochte zaal voor Nederbietband

Tekst: Dirk van der Zee | Foto's: Anna Span /Zes&20 Fotografie ,

Het belooft een mooi clubseizoen te worden voor Podium Asteriks. Al bij de eerste show van het nieuwe seizoen staat er een bordje bij de entree van de Blokhuispoort: het concert van vanavond is uitverkocht. Met het programmeren van Nederbietband The Kik heeft Asteriks een grotere band weten vast te leggen voor de seizoensopening. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Black Marble Selection uit Tilburg.

The Black Marble Selection is de opener van de avond. Dit zeskoppige Tilburgse gezelschap maakt een mix van rythm & blues en beatmuziek uit de jaren ’60. De band, die nog geen drie jaar bestaat, heeft al een 10 inch EP uitgebracht. Momenteel wordt er gewerkt aan een langspeler, die in februari 2015 uitkomt. The Black Marble Selection heeft op diverse festivals gestaan. Denk aan De Wereld Draait Buiten, Zwarte Cross en Down the Rabbit Hole. De band doet dit seizoen bovendien mee aan de Popronde.


Al bij het begin van het voorprogramma is Asteriks redelijk gevuld. De eerste klanken van The Black Marble Selection zorgen ervoor dat het publiek naar voren toe komt en zich rond het mengpaneel in de zaal concentreert. Met zes man op het podium ziet het er allemaal wat krap uit. Dit komt mede door de vleugelpiano die The Kik heeft meegebracht; die neemt behoorlijk wat ruimte in. Ondanks de meer dan behaaglijke temperatuur in de zaal, moet het publiek nog wel worden opgewarmd door The Black Marble Selection. Dit lukt gedeeltelijk. De band speelt goed, maar er blijft tijdens het gehele optreden een kloof bestaan tussen de band en het publiek. Zanger Jean-Paul Lilipaly probeert contact te zoeken door middel van een charmeoffensief, maar oogt toch wat onzeker. Na een klein halfuur spelen is de set van The Black Marble Selection afgelopen en maken we ons op voor The Kik.

The Kik (uit Rotterdam en Tilburg) maakt Neerlandstalige nederbiet. De groep is in 2011 ontstaan uit de groepen The Madd, Mark & The Spies en The Spades en is overduidelijk geïnspireerd door The Beatles. Vooral de harmonische samenzang van Raven en Spies doet heel erg denken aan Lennon en McCartney, maar ook hun sound draagt daaraan bij. The Kik heeft de afgelopen twee jaren onder andere op Lowlands en Parkpop gestaan en is huisband geweest van het tv-programma De Wereld Draait Door. Deze ervaring heeft zeker bijgedragen aan een grotere naamsbekendheid. De band heeft inmiddels twee langspelers uit, waarvan het album “2” dit jaar is uitgebracht. Dit najaar doet de band een clubtour door ons land.

Na een uitgebreide soundcheck is het dan zover. The Kik komt op en opent de set met het nummer Ik Doe Wat Ik Wil van het album 2. Het geluid in de zaal is meteen goed en het publiek loopt nog meer richting het podium. Tussen de nummers door merkt zanger/gitarist Raven op dat het voor hen de tweede keer is dat ze in Podium Asteriks staan en dat het toch wel een eind rijden is naar Leeuwarden. De band haalt halverwege hun set nog wat grappige capriolen uit op het podium door de poten van het orgel te demonteren en er een draagbaar instrument van te maken. Toetsenist Zoontjens bespeelt het orgel op zijn zijkant en op z’n kop. Daarna is het de beurt aan gitarist/zanger Spies, die het duel aangaat met Zoontjens, door achterwaarts te soleren op de gitaar. De winnaar van het duel moet dan maar door het publiek worden gekozen. In de zaal wordt lekker gedanst en zelfs meegezongen. De band geeft nog een toegift van twee nummers, waaronder Schuilen bij Jou, een vertaalde versie van Chef’ Specials’ hit In Your Arms.


De band maakt er een leuke show van en weet het publiek prima te vermaken. Met The Kik heeft Podium Asteriks een geweldige act in huis gehaald voor de opening van het nieuwe seizoen.

---

Gezien: The Kik + The The Black Marble Selection
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 13 september 2014
Opkomst: uitverkocht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland