Sterk De Staat opent seizoen nieuw Iduna

Eerste poging tot ‘afbreken’ verbouwde zaal geslaagd

Tekst: Marije Heida | Foto's: Fokke Wester/Drachtster Courant ,

De verbouwing van Poppodium Iduna in Drachten is klaar. Na een jaar timmeren, zagen en creëren is het tijd om de nieuwe grote zaal in te wijden. Met een behoorlijke ‘staat’ van dienst is het de eer aan de heren van De Staat om dit feestje compleet te maken. Frontman Torre Florim laat er - in samenwerking met zijn bandleden - geen gras over groeien: zo mooi als de zaal is opgebouwd, zo zal de tent spreekwoordelijk weer worden afgebroken. Ze krijgen hierbij enthousiast hulp van het voorprogramma The Great Communicators.

Ruim een jaar lang werd de programmering van het Drachtster Poppodium Iduna aangepast vanwege een grote verbouwing aan de grote zaal, toiletten, kleedkamers en toegang tot de oefenruimtes. Bij binnenkomst in de grote zaal is de geur van de verbouwing - verf, lijm e.d. - nog goed waarneembaar. Opvallend is de cleane, strakke vormgeving van de zaal. Geen tierelantijnen, fel gekleurde wanden of andere aan mode gerelateerde versiersels. Nee, de zaal is open en overzichtelijk maar voelt niet ongezellig. Er is plaats voor ongeveer 500 mensen die in de breedte voor het podium staan met links achter zich een ruime bar. Het podium zelf is verhoogd en heeft tevens een verhoogd plafond waardoor een goede belichting gerealiseerd kan worden. De akoestiek in de zaal is goed, mede dankzij panelen die geplaatst zijn op de wanden en plafond van zowel het podium als in de zaal.

Het podium wordt vanavond allereerst beroerd door de zeskoppige band The Great Communicators. Het gezelschap is sinds 2012 actief en presenteerden in april dit jaar de debuut EP Bide Your Time. Momenteel is de band onderdeel van het reizende muziekfestival Popronde, dat dit jaar eenendertig steden, waaronder Leeuwarden, zal aandoen. De zaal is redelijk gevuld als de indie-postrockers hun repertoire ten gehore brengen, waarbij de samenzang tussen Arend Dijkstra en Gaia Slotboom zeer prettig in het gehoor ligt. Af en toe oogt het optreden nog wat ongemakkelijk; waar laat je je armen, hoe zweep je het publiek op, doen we het wel goed? Aan enthousiasme ontbreekt het niet want de nummers worden met volle overgave gespeeld en klinken fris en springerig.

Dit jaar was het derde studio-album I_CON van De Staat genomineerd voor de 3VOOR12 Award 2014. Deze prijs ging aan hun neus voorbij, maar eerder dit jaar kregen ze voor hetzelfde album in de categorie Rock terecht wel een Edison in de handen gedrukt. I_CON is vanavond sterk vertegenwoordigd in de setlist. Maar liefst acht van de veertien nummers komen van dit album, waarvan All Is Dull de opener is voor deze gelegenheid. Het nummer pompt en stampt lekker de zaal in en aan alles is af te lezen dat in ieder geval frontman Torre Florim goed zin heeft.

Naast de nummers van I_CON stellen de mannen van De Staat vanavond niet teleur als het gaat om de klappers van de twee voorgaande albums (Wait For Evolution en Machinery). Sweatshop laat het publiek zweten, meeklappen op Psycho Disco en meezingen met het nu al legendarische Old MacDonald Don’t Have No Farm. De interactie die Florim heeft met het publiek is uiterst vermakelijk. Hij heeft zeer goed in de gaten wat er voor het podium zich afspeelt en benaderd het publiek regelmatig met opmerkingen en indringend oogcontact.

De hele set verveelt geen moment. Vanaf de eerste drammende drum tot aan het hysterische claxongeluid van Ah I See staat de band geen moment stil. Mede dankzij de stroom aan geluiden die Rocco Hueting de zaal instuurt met behulp van onder andere samples, percussie en theremin maakt wat De Staat zich onderscheidt van andere bands. Een bijna uitverkocht Iduna is getuige geweest van een meer dan geslaagd inwijdingsfeest voor de nieuwe zaal.

---
Gezien: De Staat en The Great Communicators
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: zaterdag 20 september 2014
Opkomst: Bijna uitverkocht