Wisselend succes bij Friese acts tijdens Grote Prijs van Nederland Wisselend succes bij Friese acts tijdens Grote Prijs van Nederland

Sväva wint de eerste kwartfinale in Den Bosch

, Door Theo van der Veer

Wisselend succes bij Friese acts tijdens Grote Prijs van Nederland

Sväva wint de eerste kwartfinale in Den Bosch

Door Theo van der Veer ,

Het winnen van de Kleine Prijs is mooi, maar het winnen van de Grote Prijs is nog mooier. Dat zal ongeveer de insteek zijn van Sväva. Na het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân vorig jaar, staat de band nu in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Maar er is meer Friese inbreng. Ook singer-songwriter Tim Tells uit Leeuwarden weet de kwartfinales te halen.

Met hulp van een publieksstemming op internet komt de organisatie van de Grote Prijs van Nederland (GPvNL) tot 48 acts in twee categorieën. (24 bands en evenzoveel singer-songwriters). De Friese acts Sväva en Tim Tells weten voldoende stemmen te bemachtigen om aan één van de vier kwartfinales deel te nemen.

Sväva

Het decor van de eerste kwartfinale is W2 Poppodium in Den Bosch. Op vrijdagavond strijden zes bands om een plaats in de halve finale. Het is uiteindelijk het Leeuwarder dreampopkwartet Sväva dat wint. "We hadden de dagen ervoor al drie shows gedaan op Noorderzon en die vormden een mooie warming-up. Daarnaast hadden we tijdens de bootcamp (trainings- en coachings dag voorafgaande aan de GPvNL) al flink wat complimenten gekregen van coaches, dus gingen we vol vertrouwen de kwartfinale in", aldus Bente Hout van Sväva. "Op de avond zelf merkten we wel dat de zes bands die speelden heel verschillend waren, het kon alle kanten op", vertelt de zangeres/bassist. Maar gelukkig ging het voor de Leeuwarders de goede kant op. Wat ze van de halve finales moet verwachten weet Bente niet. "Dat hangt af van de concurrentie, ik weet het nu nog niet. Ik denk dat we het best een eind schoppen".

Tim Tells
Twee dagen later is het de beurt aan Tim Tells, ook hij mag naar Den Bosch voor zijn kwartfinale. Er reist zelfs een busje vol fans mee. "Dat was erg leuk! Een roadtrip om nooit te vergeten". Eenmaal in Den Bosch barst de strijd los. Tim Tells: "Het was spannend, maar de sfeer was goed. We hadden tijdens de bootcamp in Paradiso al een whatsapp-groep aangemaakt met alle singer-songwriters en bijna iedereen sprak vooraf zijn zenuwen uit via de app. Iedereen wilde winnen, maar men gunde het elkaar ook." Over zijn eigen optreden is de zanger tevreden: "mijn optreden ging gelukkig goed en het was ook een leuk publiek." De winst gaat uiteindelijk niet naar Leeuwarden, maar naar Eindhoven, naar zangeres Iris Penning. "Als je de jury mag geloven, moet je haar in de gaten houden. Persoonlijk vond ik Bregje Sanne Lacourt erg goed" aldus Tim.

Toch heeft Tim Tells nog een kans om de halve finales te bereiken, er liggen nog enkele wildcards klaar en er kan nog gestemd worden. "Als mensen het leuk vinden wat ik doe, dan kunnen ze nog steeds stemmen." Mocht hij niet winnen, dan houdt Tim geen nare bijsmaak over aan de Grote Prijs. ‘Uiteraard ben ik wel even teleurgesteld als ik de halve finale niet haal. Zulke prijzen zijn erg goed voor mijn ontwikkeling en voor het profileren van mezelf als singer-songwriter. Maar die teleurstelling verdwijnt wel weer. Het is al een leerzaam en mooi avontuur tot nu toe en ik ga gewoon door met wat ik nu ook doe."

Stemmen op Tim Tells kan via deze link.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland