3VOOR12/Friesland tipt..

Gitaren, gitaren, gitaren

Wouter Hoogland ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van schrijver Wouter Hoogland.

Mijn Ouders: Ian Clement

Donderdag 18 september 2014, Leeuwarden
Mogelijk ken je hem al van zijn zwaardere werk met Wallace Vanborn, maar ook zonder zijn band kan Ian Clement er wat van. Niet in de zin van hardheid, maar qua songwriting. Het vorig jaar verschenen Drawing Daggers staat vol met stemmige akoestische nummers, waarin Clements bijna klassiek aandoende stem nog mooier naar voren komt dan bij Wallace. En wat is nou een mooiere locatie voor zo’n akoestisch soloproject dan een huiskamer? Fan Andreas stelt zijn huis gratis en voor niets open. Een mooie kans voor iedereen die de afgelaste show in Asteriks aan zijn/haar neus voorbij zag gaan, maar ook iedereen die gewoon een bijzondere singer-songwriter op een unieke locatie wil zien.

Podium Asteriks: The Flying Eyes

Vrijdag 19 september 2014, Leeuwarden
Mocht je het weekend wel met suizende oren in willen, dan kun je een dag later altijd nog terecht bij Podium Asteriks. Hier staat The Flying Eyes, een groep psychrockers uit Baltimore. De muziek kan beschreven worden met een scala aan namedrops: het vuige gitaargeluid van de vroege The Black Keys, een zanger die de reïncarnatie van Jim Morrison had kunnen zijn, en de psychedelische doch pakkende composities van Tame Impala. Maar ook zonder die vergelijkingen staat The Flying Eyes sterk op zichzelf. Het voorprogramma wordt verzorgd door Lazlo Lee & The Motherless Children (eveneens uit Baltimore) en het Amsterdamse The Shady Greys, die beiden uit hetzelfde bluesrockstraatje pikken. Dit belooft dus een fijn avondje vuig gitaarwerk te worden.

Iduna: De Staat
Zaterdag 20 september 2014, Poppodium Iduna, Drachten

Tsja, moeten we hier echt nog woorden aan vuil maken? Als je als zelfrespecterende muziekliefhebber nou nog steeds niet van De Staat hebt gehoord mag je je kop inslaan met die steen waaronder je leeft. De beste liveband van Nederland keert weer eens terug op Friese bodem – nog steeds met hitalbum I_CON onder de arm, maar dit keer in kleinere zalen als Iduna. Dus trek die dansschoenen aan, doe een paar rek-en-strekoefeningen, en leg vast de nekbrace klaar voor zondag, want vanavond kun je weer lekker onbeschaamd kapot gaan op Witch Doctor in Drachten.